IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещенията на чужди туристи у нас се доближават до нивата на успешната 2019 г.

В края на август приключва действащата програма за настаняване на украински бежанци, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева

10:42 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Летният туристически сезон се развива по-добре от същия период на миналата година, но малко по-зле от предпандемичната 2019 г. Все пак се доближаваме до успешната 2019 г. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по БНТ.

През май по морето сме посрещнали близо 500 хиляди туристи, предимно български, което е с 41% повече от май 2021 г. и с 16% по-малко от 2019 г., посочи тя, позовавайки се на данни на Фрапорт  - операторът на летищата във Варна и Бургас.

За юни се очаква да имаме 800 хиляди регистрации на туристи - за сравнение през 2019 г. те бяха около един милион. Българи и румънци са основните посетители у нас, посочи Георгиева. Тя цитира и данни за ключови за страната ни европейски пазари. 

Спрямо 2021 г. посещенията от Великобритания са с 6,5 пъти повече, два пъти повече са посещенията от другите основни пазари – Чехия, Полша, Израел. От Германия са с 3,2 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Ирена Георгиева отбеляза, че тези пазари не могат да компенсират липсата на руски и украински туристи. Но фактът, че се доближаваме до успешната 2019 г. дава оптимизъм, посочи тя.

До края на лятото за двете морски летища са заявени 7500 пристигащи полета, допълни заместник-министърът.

Действащата програма за настаняване на бежанци от Украйна приключва на 31 август, но все още не е ясно какво ще се случи с настанените около 26 хиляди души след този период, стана ясно от думите на Георгиева. 

"Оперативната координационна група ще реши какво ще се случи след 31 август. Вероятно все още ще има нужда от помощта на хотелите, но това е решение на координационна група", каза зам.-министърът. Тя допълни, че пари има, тъй като има неусвоени средства по европейски програми.

Около 26 хиляди украинци са настанени в близо 1000 частни хотели и държавни бази у нас. В началото на следващата седмица се очаква парите по програмата за бежанците за май ще бъдат по сметките им, увери Георгиева.

Тя обясни забавянето на плащанията, което провокира протести сред хотелиерите, с огромния обем документация, който е трябвало да бъде проверен, за да има сигурност, че средствата се разходват по презназначение.

Правителството вчера одобри 80 млн. лева за хотелиерите, които да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци.

Ирена Георгиева очаква документите са следавщите месеци - юни, юли и август да се обработват по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още