IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените по Черноморието ще се увеличат с поне още 20% в активния сезон

С минимум 10-15% нагоре са и цените в менютата на ресторантите край морето

14:19 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Почивката на българското Черноморие това лято е по-скъпа от миналия сезон заради по-високите разходи. Цените на нощувките, плажните принадлежности и в ресторантите са осезаемо по-високи още от началото на летния сезон.

В пика на сезона се очаква нов ръст на цените на почивката по Черноморието. От средата на юли и началото на август хотелиерите готвят нови, по-високи цени на нощувките заради повишените разходи. Заради инфлацията ваканцията в курортите по Черноморието ще струва средно с 20-30% по-скъпо в сравнение с миналото лято, съобщава Нова телевизия.

В пика на активния сезон туристите ще срещнат нов ръст на цените по родното Черноморие, тъй като търсенето нараства във всички курорти. Очаква се през август почивката да е с 30% по-скъпа спрямо миналото лято.

По-скъпо това лято излиза и сянката на плажа – в някои от курортите комплектът от два шезлонга и чадър започва от 30 лв. А на места цената на сянката струва колкото една нощувка в хотел. С минимум 10-15% нагоре са и цените в менютата на ресторантите край морето. 

Цената на нощувка при база "ол инклузив" на Слънчев бряг например е 100 лева. Седмичната почивка на едно семейство в курорта "Златни пясъци" при база "ол инклузив" излиза около 1500 лева, посочват хотелиери.

Ръст в цените на нощувките има по цялото Черноморие, коментира и директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Увеличението в началото на сезона е в рамките на 7-11 на сто, а в активния сезон ще достигне 17-21 на сто, коментира той.

Туроператорите също отчитат по-високи цени на почивките по Черноморието това лято. Миналата година за семейство с едно дете почивката в Обзор е струвала 1500 лева за една седмица, а тази година цената е 1900 лева.

По думите на Драганов по родното Черноморие има много повече туристи от миналата година. Войната според него по никакъв начин не се отразява на чуждестранните туристи у нас. Тази година се отчита ръст от 300% на полския пазар и 200% на централноевропейските пазари.

В момента са възстановени всички чартърни полети от Великобритания, посочи пред БНР Драганов. „България е изключително спокойна среда", категоричен е той. Очакванията са тази година българите да реализират над 6 млн. пътувания в чужбина и над 21 милиона в страната. Сезонът ще бъде много силен, смята той.

Той е категоричен, че новите противоепидемични мерки не трябва отново да затварят туристическия бранш, както предходните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още