IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към пътуванията у нас и в чужбина е във възход и през юли

С една пета повече българи са пътували зад граница, посещенията на чужденци в страната надхвърлят 1,5 млн.

14:16 | 29.08.22 г.
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България са нараснали значително през ваканционния месец юли. С една пета повече българи са пътували зад граница в сравнение с миналия юли. В същото време посещенията на чужденци в страната ни бележат ръст с една четвърт на годишна база. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Тенденцията към рязко увеличение на пътуванията на българи в чужбина се затвърди през първия летен месец на годината след оптимистичните данни от предходните месеци на фона на вече почти забравените пандемични ограничения, блокирали пътуванията в последните две години.

Пътуванията на българи в чужбина през юли надхвърлят 731 хил., или с 19,4% над регистрираните през юли 2021 г.

През втория летен ваканционен за българите месец най-голям брой пътувания са осъществени към Турция - 182 хил., и Гърция - 179 хил.

Към Германия през юли са пътували 60 хил. българи, към Румъния – над 58 хил., към Сърбия – над 38 хил., към Република Северна Македония - 23 хил.

Обединеното кралство са посетили над 21 хил., Австрия - 20 хил., Испания - 17 хиляди българи.

Очаквано, най-голям брой пътувания на български граждани в чужбина през юли формират тези за почивка и екскурзия – 44,5%. С други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) са били пътуванията на 37,7%, и със служебна цел – 17,8%.

Визитите на чужденци в България също бележат значителен ръст. През юли посещенията на чужденци в страната надхвърлят 1,5 милиона, или с малко над 24% повече в сравнение с юли 2021 година.

Регистрирано е увеличение по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната са 35% от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили страната ни през юли, делът на гражданите от Европейския съюз е 53% и достига 816 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – 25%, Германия - 19%, и Полша – 11 на сто.

Посещенията на граждани от „Други европейски страни“ са 540 хил., или 35% от всички посещения в България. Най-многобройн посещения са тези от Турция - 200 хил., или 37% от посещенията в тази група.

Най-много визити в България през юли са реализирали гражданите от: Румъния - 208 хил., от Турция - 200 хил., Германия - 155 хил., и Украйна - 131 хиляди.

Посещенията от Полша са почти 90 хиляди, от Сърбия – над 72 хил., от Гърция - 70 хил., от Чехия – над 58 хил., Обединеното кралство – над 58 хил., Република Северна Македония - 37 хиляди.

През юли преобладава делът на визитите с цел почивка и екскурзия – близо 50 на сто, следвани от посещенията с други цели - 44%, и със служебна цел – 7 на сто.

Прогнозата на експертите от Министерството на туризма е, че летният сезон в България ще приключи на равнище малко над 80% от резултатите на летния сезон за предпандемичната 2019 година. Заради неблагоприятните последици от пандемията, които рефлектираха тежко върху туризма и пътуванията, ръстът за летния сезон в България може да е под 10%, очакват от ведомството.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на коронавирус, както и множеството отменени полети, са оказали безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят, смятат от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още