IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 10% ръст за летния сезон в България очаква туристическото министерство

За първите два летни месеца туристическите регистрации в местата за настаняване в страната са над 1,8 милиона

14:54 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заради неблагоприятните последици от пандемията, които рефлектираха тежко върху туризма и пътуванията, ръстът за летния сезон в България може да е под 10%, очакват от Министерството на туризма.

Прогнозата на експертите от ведомството е, че летният сезон в България ще приключи на равнище малко над 80% от резултатите на летния сезон за предпандемичната 2019 година.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на коронавирус, както и множеството отменени полети, са оказали безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят. Поради комбинираното влияние на тези негативни фактори не е напълно изключено общият ръст на туризма за летния сезон да е под 10%, посочват от министерството.

Въпреки тези обстоятелства прогнозата е ръстът от много основни чуждестранни пазари да бъде двуцифрен. От пазари като Великобритания, Израел, Словакия, Норвегия и други се очаква сериозен ръст спрямо миналия летен сезон.

Това лято се очакват по-добри резултати на планирани полети на морските ни летища за Полша – ръст от 38% ръст, за Чехия – ръст от 44%, за Германия – 18% ръст, Израел – двоен ръст, и Великобритания – ръст от близо 4 пъти на планираните полети (по данни от 27 юли).

От министерството отчитат, че миналият летен сезон 2021 г. е бил много силен за вътрешния пазар, който се запазва като водещ и това лято.

За периода 1 юни - 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване в страната надхвърля 1,8 милиона.

Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от Румъния – над 260 хил., Полша –  над 98 хил., Германия – над 70 хил., Чехия – над 56 хил., Великобритания – над 50 хил., Израел – над 33 хил., Молдова – над 29 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още