IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юни е доста обещаващ месец за хотелиерите у нас

Броят на местата за настаняване е с една пета повече спрямо година по-рано

18:04 | 10.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Хотелиерите в България се радват на много добри показатели от началото на годината. Въпреки че все още не се връщат предпандемичните нива, за юни Националният статистически институт (НСИ) регистрира ново увеличение на нощувките, пренощувалите лица и приходите на хотелиерите.

Прави впечатление, че на годишна база броят на местата за настаняване продължава да се увеличава – те са с 20% повече, а броят на леглата в тях също е с 20% нагоре през първия летен месец на годината.

През юни в страната са функционирали 3090 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 131 хил., а на леглата - 295 хиляди. В сравнение с юни 2021 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 20,1%, а броят на леглата в тях - с 20,6%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през летния месец е 32%, като се увеличава с 9,0 процентни пункта в сравнение с юни миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 42%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 28%, и с 1 и 2 звезди - 19%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през юни е над 2,8 млн., или със 71% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали близо 1,7 млн. нощувки, а българските – 1,1 млн.

Обичайно повечето нощувки са в хотелите от по-висока категория – в тези с 4 и 5 звезди са реализирани 75,5% от общия брой нощувки на чужди граждани и 47,2% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,9% от нощувките на чужди граждани и 25,4% - на българи. В останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,6 и 27,4 на сто.

През първия летен месец броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 49% в сравнение със същия месец на 2021 г. и достига 838 хиляди. Българските граждани, нощували в местата за настаняване, са 462 хил. и са реализирали средно по 2,4 нощувки. Чуждите граждани са 375 хил. и са реализирали средно по 4,5 нощувки.

Ръстът в постъпленията се дължи преди всичко на чуждите посетители през юни за разлика от пролетните месеци, когато ръстът в приходите идваше предимно от българи. През първия летен месец приходите от нощувки достигат 178 млн. лв., като 114 млн. лв. са от чужди граждани, а 64 млн. лв. - от българи.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

След двугодишен период на спадове заради пандемията, ограничения и блокирани пътувания хотелиерският бизнес е напът да се върне към силните си времена. Преди година статистиката отчете 60% спад при всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите. Това лято обаче ситуацията е различна и дава оптимизъм за успешен летен сезон и туристическа година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още