IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри допълнителни 42 млн. лв. за бежанците от Украйна у нас

Мерки за подкрепа ще бъдат обезпечени със средства от ОП „Добро управление“

15:56 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Допълнителни средства за подкрупа на украинските бежанци у нас осигури служебното правителство.

Министерският съвет прие решение за изменение на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд и от държавния бюджет.

С промените се осигурява допълнителен финансов ресурс в размер на 42,6 млн. лв. за изпълнение на мерки за справяне с миграционните предизвикателства, настъпили вследствие на военния конфликт в Украйна.

С включените мерки ще се осигури покриването на основните нужди и оказването на подкрепа на лицата, разселени от Украйна, на които е предоставена временна закрила в България, посочват от пресслужбата на кабинета. 

С друго решение от днес правителството разреши Министерството на транспорта и съобщенията да проведе преговори с Европейската комисия за финансиране на дейности за увеличаване на инфраструктурния капацитет на България съгласно Плана за действие за „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна.

Средствата могат да бъдат осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. след одобрение на Европейската комисия за преструктуриране на дейности в програмата.

Износът от Украйна беше драстично ограничен поради блокадата на украинските черноморски пристанища от руския военноморски флот. Преди войната 90% от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през тези пристанища. Предвид това Европейската комисия прие План за действие „Коридори на солидарността“ ЕС - Украйна, който цели да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. Във връзка с изпълнението на този план България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно от Украйна по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още