IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия натиска членове на ООН да гласуват срещу резолюция за войната в Украйна

В Киев също виждат натиск да бъде прието предложението за "земи в замяна на мир"

19:45 | 22.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Русия натиска членове на ООН да не подкрепят резолюция срещу войната, предложена от Украйна, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници.Киев поиска обсъждане на мирния план, предложен от президента Володимир Зеленски, и приемане на резолюция по повод годишнина от началото на войната.

Първата резолюция, която осъди началото на военните действия в Украйна, беше одобрена с много голямо мнозинство - 3/4 от членовете на организацията гласуваха "за". Против бяха само пет държави - Русия, Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

В черновата на новата резолюция е записано, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна и призовава за спиране на военните действия. Целта е да бъде постигнат "възможно най-скоро всеобхватен, справедлив и траен мир". Надяваме се на голяма подкрепа, коментира преди дни постоянният представител на ЕС в организацията Олоф Скоог. "Не става въпрос само за случая с Украйна, а за уважението на независимостта, суверенитета и териториалната цяласт на всяка страна", коментира още той.

Прекратяването на военните действия без ясна инициатива за мирни преговори, които да доведат до решаване на кризата, не са дългосрочно решение, е написал постоянният представител на Русия Василий Небензя в писмо до членове на ООН, до което достъп има Ройтерс.

Той призовава държавите да гласуват против резолюцията, ако текстовете в нея останат "небалансирани" или "антируски".

В мирния план на Украйна се пердвижда изтеглянето на руските военни от страната и възстановяване на международно признатите ѝ граници. И украинският президент Володимир Зеленски коментира нееднократно, че това не подлежи на преговори.

Преди дни Китай създаде интрига около предстоящото в четвъртък (23 февруари) заседание, коментирайки, че има свой мирен план. Във вторник (21 февруари) обаче се оказа, че става въпрос за недоразумение - на срещата китайският представител Джан Дзюн ще прочете позиция за войната в Украйна.

"Продължаваме да настояваме за спазването на суверенитета и териториалната цялост на всички страни", коменитра Джан и допълва, че Китай призовава за мир, диалог и мирно споразумение.

Земя в замяна на мир ще доведе до вътрешна дестабилизация, смята ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексей Данилов в своя позиция в "Украинская правда". Според него това е единственото спасение за Русия и режима на Владимир Путин.

Данилов очаква предложението на Русия да включва Киев да се откаже от Донецка и Луганска област, както и от Крим, който беше анексиран през 2014 година. Кремъл разчита на умората на украинците и Запада, на икономическа криза и нуждата от руските ресурси, за да изтощи съпротивата на Киев.

Москва вече работи активно, за да представи позицията си като най-доброто решение за Запада, коментира още Данилов. Част от пропагандата е, че хората, живеещи в тези региони са сепаратисти. Но позицията на властите е, че тези региони са част от Украйна и ще останат такива.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: aldy - САЩ са тия, които заплашват активно независими държави. Според тебе как и защо Сърбия гласува в подкрепа на сащанската коалиция преди година? С добро ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
До: alex8712 > Yes!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: alex8712 много ясно че ще е същия ....като анексираха Крим, тоест взеха земя... имаше ли мир? ... това предложение е признак на слабост ако бъде прието и дава сила на всички авторитари да действат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 23
alex8712
преди 1 година
''Земя в замяна на мир'' - 1938 год. Западът се опита да предотврати военен конфликт и натисна Чехословакия да предаде Судетите на Хитлер с Мюнхенското споразумение. Днес един друг автократ, аналог на първия, със същите мотиви натиска за подобна сделка - да се надяваме, че резултатът няма да е същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: aldy както действа и у нас, с подкупи и рушвети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 26
khao
преди 1 година
"земи в замяна на мир"... абсурдно предложение, което отваря вратите на третата световна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 18
aldy
преди 1 година
Много ми е интересно КАК РФ натиска членове на ООН. За Шатите е ясно - заплашват със санкции страната и персонално ръководителите. Както дошлият у нас четвърторазреден чиновник го приема компрадорският ни президент, а чиновникът заплашва боко с магнитски, ако не изпълнява нарежданията от козяк. Но с какво ги "натиска" РФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още