IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на „Вагнер“ и Кремъл си размениха остри реплики 

Евгений Пригожин критикува директно началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу

11:09 | 22.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Пригожин на форум в Москва. Снимка: Mikhail Svetlov/Getty Images
Пригожин на форум в Москва. Снимка: Mikhail Svetlov/Getty Images

Руското министерство на отбраната обвини основателя на частната военна компания „Вагнер" Евгений Пригожин, че „екзалтираните заявления, че били блокирани доставките на боеприпаси за доброволците в щурмовите отряди" са контрапродуктивни и „играят само в полза на врага".

Ден по-рано Пригожин обвини високопоставени руски представители в „държавна измяна", добавяйки, че обричат ЧВК „Вагнер" на „снаряден глад". В момента членовете на частния отряд са водещи в обсадата на украинския град Бахмут, а според някои наблюдатели звездата му залязва, докато той обвинява за ставащото „чудовищната военна бюрокрация", предава DPA.

Някога предприемач в сферата на кетъринга, който преди избягваше общественото внимание, Пригожин зае много по-видима роля от началото на войната в Украйна преди година, като „Вагнер" оглави продължилата месеци наред битка на Русия за Бахмут. „Има просто пряко противопоставяне", каза Пригожин в гласово съобщение, публикувано в неговия канал в Telegram. По думите му “това може да се приравни на държавна измяна".

„Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната заповядват по един или друг начин не само да не се дават боеприпаси на паравоенната група „Вагнер", но и да не им се оказва подкрепа с въздушен транспорт", казва Пригожин в аудиосъобщението. 

Впрочем това е второто подобно съобщение, публикувано от бившия предприемач за последните два дни. В понеделник той се оплака, че неназовани служители отказват доставки на „Вагнер" заради лична враждебност към него.

„Ще се отдели приоритетно внимание на това да се предостави всичко необходимо на доброволците и военнослужещите в щурмовите подразделения", а „всички заявки за боеприпаси... ще се изпълнят във възможно най-кратки срокове. Така е било и така ще бъде", се казва в изявлението на министерството. 

През последните седмици Пригожин неколкократно критикува ръководството на руската армия. Но директната му атака срещу началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу представлява ново ниво на ескалация. Миналата седмица началникът на Вагнер обвини „чудовищната военна бюрокрация" на Русия за бавния напредък в битката за Бахмут.                                               

Наемническите сили на „Вагнер“ водят офанзивата срещу Бахмут от месеци и са претърпели тежки загуби. В миналото Пригожин е обвинявал руските военни, че се опитват да откраднат "победите" на групировката му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: evlogi Възможно. Американосите и макарон обаче се притесняват, че вече имат конкуренция при цветните революции :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 37
evlogi
преди 1 година
Оня ден и Кадиров се пъне да си правел частна армия.Въпрос на време да се сбият и Русия да се радели на множество враждуващи помежду си феоди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 37
baybay11
преди 1 година
Тази статия само потвърждава степента на разлома и разпада на руССката държавност. В РУссия има вече 28 чвк-та, включително и на газпром, както и кадиров в момента създава свое такова. Никое от тях не е нужно на руССия за войната в Украйна. Те са нужни на собствениците им в момента, когато реално започнат руССките мафиотски войни за преразпределение на държавната и частната собственост в руССия след краха на ***///лер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Тоя ако ги подгони дебелите ***, едва ли някой може да го спре. Те от това се страхуват и му правят мръсни номерца. Защото пречи на предателството в Бандеростан. На същото мнение е и Кадиров, но той е по-дипломатичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 35
khao
преди 1 година
никой нищо няма да ти даде... сам трябва да си превземеш кралство! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още