IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вероятно привършва иранските дронове

Затишието може да се дължи на факта, че Москва пази част от наличните дронове за бъдещи атаки

21:55 | 21.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските запаси от ирански дронове изглежда са на изчерпване, според последните оценки на европейски служители, които казват, че използването им срещу Украйна е намаляло значително през последните 10 дни, пише Bloomberg.

Това е в рязък контраст с редовните атаки на дронове срещу украинската енергийна инфраструктура, въпреки че повечето подобни безпилотни апарати бяха свалени от противовъздушната отбрана на страната. Правителството в Киев заяви през декември, че Русия е получила поръчка от 250 дрона от Иран, без да уточнява откъде се е сдобило с информацията. Един от източниците изтъква, че Русия продължава да работи за получаване на още дронове, както и на други военни доставки от Иран и други страни.

Свиването на доставките се случва на фона на отбелязването на една година от началото на войната на Русия в Украйна, като боевете остават силно фокусирани върху източната част на страната, въпреки че силите на Москва засилват атаките си. Русия разчита все повече на дронове и ракети, за да се опита да отслаби стратегически важната инфраструктура на Украйна.

Съюзниците на Украйна определиха Техеран като ключов доставчик на Москва. Доказателства, споделени между страните, показват, че дроновете, наблюдавани в Украйна, имат съвпадащи характеристики с дроновете, произведени в Иран, които са откривани на други места, споделя друг източник. Частите, открити в Украйна, включително двигатели и стабилизатори на крилата, са сходни по произход, добавя лицето. Това е така, въпреки че Техеран отрича да доставя дронове на Русия.

Затишието може да се дължи на факта, че Русия пази част от наличните дронове за бъдещи атаки. Държавите от Г-7 и Европейският съюз (ЕС) се стремят да прекъснат доставките, като се фокусират особено върху компании в други страни и достъпа на Русия до всякакви западни компоненти, които биха могли да бъдат използвани за военни цели. ЕС обсъжда санкции и ограничения върху износа на седем ирански организации, включително такива, свързани с Иранската революционна гвардия, тъй като блокът иска да затегне санкциите.

„Ние предлагаме, наред с други неща, ограничения върху износа на редица електронни компоненти, използвани в руските въоръжени системи – като дронове, ракети, хеликоптери“, заяви миналата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 и аз щеше да питам мазната топка кви доказателства иска, ето тук показват ирански дронове свалени в Украйна на израелския посланик https://imgur.com/a/bIVZnuv/ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: andy от кога жестовете на добра воля се броят за победи, полезен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... казваш тия дронове с ирански писания по тях и чарколяци , ги събират хамериканците тайно из залива след учения на иранците и ги карат в Украйна , да ги разхвърлят около взривени къщи ... ?! ... добър си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
andy
преди 1 година
Като ви чета тук, оставам с впечетление, че от миналото лято руснаците се бият с лъкове и прашки по адамово облекло, срещу последНия писък На Натовските оръжия. И побеждават за сега. Направо са супер хора!!! Нов матрЯл за Холивуд. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС то няма доказателство и че воювате в Украйна... даже путин каза "ние не воюваме в Украйна". Ама ние някак си не му вярваме... много къс, как да му повярваш? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 23
Р?мператоръ
преди 1 година
Реално няма нито едно доказателство, че Русия използва други дронове, освен своите - Герань. Някои очевидно не са чували простото журналистическо правило, че една информация се проверява от два НЕЗАВИСИМИ (незаинтересовани) източника. Това учениците ми в ДЕСЕТИ клас го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още