IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха санкции на доставчици на ирански дронове 

С новите мерки се замразяват всички активи в САЩ на санкционираните и се налага забрана на американски граждани да работят с тях

15:43 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съединените щати наложиха нови санкции, насочени срещу доставчици на части за ирански дронове, които според Вашингтон са използвани срещу цивилната инфраструктура в Украйна по време на войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Американското министерство на финансите съобщи в изявление, че е наложило санкции на шестима ръководители и членове на управителния съвет на QAI.

Финансовото министерство определя QAI, намираща се под санкциите на САЩ от 2013 г., като ключов ирански военен производител, отговорен за проектирането и производството на дронове.

"Ще продължим да прибягваме до всяко средство, с което разполагаме, за да лишим Путин от оръжията, използвани от него, за да води своята варварска и непровокирана война в Украйна", каза в изявлението американската финансова министърка Джанет Йелън.

Санкции се налагат и срещу директора на Организацията на аерокосмическата индустрия на Иран, която според министерството на финансите на САЩ е основната организация, отговорна за надзора над иранските програми за балистични ракети.

С новите мерки се замразяват всички активи в САЩ на санкционираните и се налага забрана на американски граждани да работят с тях. Онези, които сключат  определени сделки със санкционираните, също рискуват да станат обект на санкции.

Вашингтон и преди е налагал санкции на компании и хора, които е обвинявал, че произвеждат или доставят ирански дронове, използвани от Русия за нападения срещу цивилната инфраструктура в Украйна.

Иран признава, че е изпращал дронове в Русия, но казва, че те са били доставени преди руската инвазия в Украйна през февруари. Москва отрича нейните въоръжени сили да използват във войната ирански безпилотни летателни апарати, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още