IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и Саудитска Арабия възстановят дипломатическите си отношения

Ходът вероятно ще облекчи напрежението между двата геополитически конкурента в Персийския залив, което разтърси петролните пазари

16:52 | 10.03.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения в ход, който вероятно ще облекчи напрежението между двата геополитически конкурента в Персийския залив, което разтърси петролните пазари, съобщава Bloomberg.

Споразумението, което включва ангажименти за преотваряне на посолствата в рамките на два месеца, бе подписано в Китай след дни на преговори между секретаря на Върховния съвет по национална сигурност на Иран Али Шамхани и неговия саудитски колега, съобщи иранската агенция ИРНА. Саудитските държавни медии потвърдиха споразумението.

„Изчистването на недоразуменията и погледът напред в бъдещето на отношенията Техеран-Рияд със сигурност ще развият регионалната сигурност и ще засилят сътрудничеството между страните в Персийския залив“, казва Шамхани, цитиран от ИРНА.

Двете страни започнаха да установяват контакт първоначално тихо, а после и по-публично, от поне две години – част от по-широко регионално пренареждане, в рамките на което няколко стари врагове установиха повторно или изградиха нови отношения.

Саудитска Арабия скъса отношенията си с Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран бе нападнато. Двете страни водят преговори от над години, за да намалят напрежението, което прерасна в атаки върху петролна инфраструктура и подхрани войните в Сирия и Йемен.

Преговорите изпаднаха в застой през декември, след като Техеран обвини Рияд, че използва сателитни телевизионни канали да подкрепя протестите, които разтърсиха Ислямската република, съобщава AP.

Регионални залози

САЩ се оттеглят постепенно от Близкия изток и отношенията със Саудитска Арабия по-специално се разклатиха. Това насърчи Рияд и други страни от региона да се обърнат към стари противници, за да намалят напрежението и да засилят собствената си сигурност.

Саудитска Арабия, която се бори с подкрепяните от Иран бойци хуси в Йемен от 2015 г., насам, настоява за прекратяване на конфликта, който изложи петролните ѝ съоръжения на атаки от дронове и ракети. Установяването на официални отношения с Иран може да помогне за успокояването на този конфликт и потенциално да помогне на Саудитска Арабия да се оттегли от войната, ако се стигне до мирно споразумение.

Залозите са високи. През 2019 г. атака, за която отговорност поеха йеменските хуси, върху съоръжение в Абкайк в Саудитска Арабия временно спря половината от производствения капацитет на най-големия износител на петрол в света, разтърсвайки световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
галфон
преди 1 година
До: *** ,Контролираните от Иран йеменски хути правеха куп бели и ето ти цитат"През 2019 г. нападение, поето от подкрепяните от Иран йеменски бойци срещу съоръжението в Абкайк в Саудитска Арабия, временно извади от строя половината от производствения капацитет на най-големия износител на петрол в света, което предизвика кратък скок на цените" - сега по-ясно ли ти стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
галфон
преди 1 година
До: kanartikina = Мисля,че не виждаш цялата картинка.Ето ти цитат "САЩ отдавна насърчават Саудитска Арабия и Иран да участват в преки преговори в опит да облекчат напрежението" ,а ето ти и друг "Основният приоритет на Саудитска Арабия е да намери начин за постоянно прекратяване на огъня в Йемен, каза саудитският външен министър принц Фейсал Бин Фархан в четвъртък в Москва." За САЩ и компания е жизнено важно петролния пазар да е стабилен и с ниски цени по геополитическите причини от войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
kanartikina
преди 1 година
До: kanartikinaА малко след като престолонаследникът на Саудитска Арабия не сколаса да намери време за телефонен разговор със сенилния фейк президент на САЩ (също както и емирът на ОАЕ и Абу-Даби)взе ,че намери предостатъчно време да иде на посещение в Москва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
kanartikina
преди 1 година
нормализирането на отношенията между Иран и Саудитска арабия ,два от трите претендента за лидер на мюсюлманкския свят има откровен антизападен и антисащски подтекст !обърнете внимание и кой е посредникът - гарант за двете страни - Китай!Иран и Русия са съюзници, благодарение най-вече на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още