IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна постави под домашен арест митрополит Павло

Предстоятелят на Кеиво-Печорската лавра, известен и с прозвището Паша Мерцедеса, е заподозрян в подклаждането на религиозни конфликти

10:12 | 02.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, митрополит Павло, съобщи БТА, като се позовава на информация на DPA. Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии от съдебната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква. 

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

На 1 април полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място. "Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва Павло във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

В Украйна митрополит Павло е известен и с прозвището си "Паша Мерцедеса" заради любовта си към марката автомобили и като цяло луксозния начин на живот. Името му е замесено в скандали за корупция и кражби на средства от държавния бюджет, отпускани за поддържане на манастира, както и скандални търгове за строителство на църкви и храмове в страната. 

Десетки богомолци се събраха вчера в Киев Киево-Печорска лавра, чиито монаси, обвинени, че са свързани с Москва,  са обект на заповед на украинските власти за експулсиране, чийто краен срок изтече в сряда (29 март).

Манастирът Киево-Печорска лавра е основан през 11-и век и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него се помещаваше централата на Украинската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия. УПЦ обяви миналия май, че скъсва връзки с руската църква, чийто патриарх Кирил подкрепи руската инвазия в Украйна.

Украинското правителство обаче смята, че УПЦ си остава де факто зависима от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 11 месеца
Павло? А той знае ли, че е Павло. А, да. И Киев не знае, че е Куив. Мама Куивска за вас трябва да е комплимент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: sssaaaАйде без копейчаджийски изпълнения. Да арестуват един пиян поп не е атака срещу православието. Паша Мерцедеса сигурно си има причина да му викат така. И наще свещеници са се налюскали всички с последни модели автомобили от даренията за църквата. Ако ти е мило за православието, такива плжеци трябва публично да ядът дебелия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
danchomentata
преди 11 месеца
Щръкелете са като Шахед 136 или Герань-2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
baybay11
преди 11 месеца
от радикалните чеченски мюсюлмани на кадиров....Как мюсюлманин ще защитава ''традиционните християнски ценнност'', след като прокламира ''джихад'' и изтребление на ''неверниците''- украинци в Украйна, това само путлеристките застъпници може да се пробват безуспешно да ни обяснят- нормален човек няма обяснение за тази глупава руССка опорна точка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
baybay11
преди 11 месеца
Доколкото ми е известно;0, Украйна не е теократична държава- единствената християнска теократична държава в света е Ватикана. Така, че- митрополит, немитрополит- той е украински гражданин и като такъв носи наказателна отговорност по украинския НК, включително и за измяна. Нацистка руССия СЪЩО не е теоратична държава, колкото и да им се иска на някои нейни застъпници да я представят или като такава, или като ''защитничка на православните ценности'', защитавани по ирония на съдбата именно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
sssaaa
преди 11 месеца
Много Демократично дело, типично за Hацистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още