IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Москва Си Дзинпин попари надеждите, че може да е миротворец в Украйна

Китайският президент затвърди впечатленията на Запада, че е твърдо в лагера на Русия

11:07 | 24.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай нарече посещението на лидера си Си Дзинпин в Москва тази седмица „пътешествие на приятелството“. Малко хора знаят какво каза китайският лидер насаме в двудневните разговори със своя „скъп приятел“ Владимир Путин. Но имаше малко публични признаци, че той е оказал някакъв значим натиск върху президента на Русия да прекрати войната си в Украйна. Всъщност Пекин затвърди впечатленията на Запада, че е твърдо в лагера на Москва, пише Financial Times в редакционен коментар.

Съвместното изявление, под което Си постави името си във вторник, не изисква Русия да изтегли войските си от Украйна и да зачита международно признатите граници на Украйна, нито пък повтори призива за примирие, който Пекин отправи в „позиция“ относно конфликта миналия месец. В изявлението се казва, че „целите и принципите“ на Хартата на ООН трябва да се спазват, но не бе осъдено бруталното нарушение от Москва на члена, който гласи, че членките на ООН трябва да се въздържат от „използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава“.

Когато Пекин разкри своя „мирен план“ за Украйна, поне някои на запад бяха готови да му дадат шанс. Поведението на Си Дзинпин в Москва обаче до голяма степен попари всяка надежда, че Китай – след като посредничи за сделка между Саудитска Арабия и Иран – може да действа като надежден миротворец в Украйна. Накланяйки се към Москва, Пекин вбива допълнителен клин между себе си и търговските си партньори в Европа и САЩ, от които зависи неговият икономически растеж. Това е рискован курс.

Тактически, Путин има малки шансове да спечели войната, особено като се имат предвид нарастващите доставки на оръжия от съюзниците на Украйна. Това оставя пред Пекин перспективата или да бъде на страната на губещия, или да формира обща кауза с Русия в ожесточен, но заплетен конфликт.

Дипломатически, Китай изглежда неискрен. Неговото съвместно изявление с Русия призовава всички страни да поддържат ценностите на „мира, развитието, справедливостта, правото, демокрацията и свободата“. Този тип призив не само звучи кухо, но и подкопава всякаква възможност китайската позиция относно мира в Украйна да бъде приета сериозно извън страни, които вече са се обърнали към Москва.

Икономически, Китай и Русия са все по-преплетени, тъй като Пекин се превръща в жизненоважен купувач на петрол и газ, които Русия вече не може да продава на западни клиенти. Планираният газопровод „Силата на Сибир-2“ ще укрепи допълнително връзките. Москва също така е внесла електрически машини и части от Китай за 4,8 млрд. долара миналата година, докато доставките от други страни се сринаха, според Bruegel, базиран в Брюксел аналитичен център.

Остава неясно дали Китай цели да достави оръжия на Русия, както се опасяват американски представители. Пекин със сигурност разбира, че подобен ход би предизвикал дълбока враждебност в НАТО и рискува да го въвлече в прокси война със САЩ и техните съюзници. Пекин обаче доставя стоки с двойна употреба като полупроводници, от които Москва отчаяно се нуждае, по този начин размивайки западните санкции.

Партньорството „без граници“, обявено от Си Дзинпин и Путин миналата година, малко преди руските танкове да навлязат в Украйна, винаги е било крайно неравностойно. Войната на Москва я направи още по-зависима от Китай. Това дава на Си реален лост, ако той реши да го използва. Може да не е в интерес на Пекин Путин да претърпи унизително поражение, излагайки лидерството си на риск. Но също така не е в китайски интерес страната да бъде въвлечена по-дълбоко в дълъг и дестабилизиращ конфликт.

По-мъдрият ход на Пекин би бил да се дистанцира от агресията на Москва и насаме да внуши на Путин, че не може да спечели в Украйна. Настоящият китайски курс служи само за подклаждане на повече напрежение със Запада и ускоряване на отделянето на страната от най-големите й търговски партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
stoychod
преди 1 година
Войната ще спре едва след като Европа и Русия понесат достатъчно загуби (материални, финансови, жива сила) за да не са конкурент на САЩ в близко бъдеще. Докато това се случи войната няма да спре. Другата опция войната да спре по-рано е гражданска война и смяна на власта в някоя от засегнатите - Европа, Украйна или Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: sssaaa хахаха и така докато не ви го нахлузат.. чакай приятелски жестове след края на войната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Чайниците много добре разбират, че не могат да се изправят сами срещи Запада. За това ще подкрепят тайно или поне няма да пречат на страни, борейки се срещу Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Чайниците в поднебесната винаги са си играли техната игра , а рассийката им е обикновен офицер на дъската , не са пешка , но нищо повече от офицер , дори не могат да докоснат кончето . Кинкалерията много добре знае слабите си места , и дори не се опитва да мести фигурите в тази част на дъската ... нефелните блатни opkи дори нема да разберат , коги ще направят размяна на фигурите , и ще отпаднат от играта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 1 година
кога е имало такива надежди, вие нормални ли сте??? Той не отиде там с тази цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
evlogi
преди 1 година
До: sssaaa В най-лошия случай със санкциите срещу Русия ЕС си е отрязъл нокътя на средният пръст,нищо повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 година
За сега със санкциите си срещу Рисия, ЕС си отряза едната ръка, ама ако и на чайниците сложат санкции, ще си отрежат и двата крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
baba_meca
преди 1 година
Ми да гледа от запада- да почне да доставя оръжие и да дава пари на руснаците. Западняците се опитват от една година по този начин да спрат войната, може би пък китайците да успят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още