IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изпраща противоречиви сигнали за преговори за Крим

Съветници на президента Володимир Зеленски влязоха в задочен спор по въпроса

23:25 | 06.04.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

 Високопоставен украински представител изключи възможността за разговори с Русия за територия, докато тя не изтегли всичките си войски, като влезе в противоречие със свой колега, който препоръча идеята за преговори за разрешаване на проблема с руската окупация на Крим, предава Ройтерс.

Андрий Сибиха, заместник-ръководител на администрацията на президента Володимир Зеленски, заяви пред Financial Times в сряда, че Киев е готов а обсъди бъдещето на Крим с Москва, ако контраофанзивата на Украйна стигне до полуострова. Русия окупира Крим през 2014 г., много преди да започне пълномащабното си нашествие през февруари 2022 г. Тя има огромно съсредоточаване на сили на черноморската територия.

Украйна, която се зарече да си върне всички изгубени земи, планира да започне контраофанзива в идните седмици или месеци, за да се опита да си върне териториите на изток и юг.

В четвъртък съветникът на президента Михайло Подоляк възрази в Twitter на казаното от Сибиха.

„Основата за реални преговори с Русия е пълното изтегляне на руски въоръжени групи отвъд международно признатите граници на Украйна през 1991 г., включително Крим“, отбеляза той.

„Не става въпрос за териториални отстъпки или преговори за нашите суверенни права“, допълни Подоляк.

Не става ясно дали разнопосочните коментари отразяват разцепление по въпроса в рамките на елита в Украйна или думите на Сибиха са имали за цел да изпратят сигнал на чуждестранните сили, които полагат дипломатически усилия за постигане на мир в Украйна.

В отделен коментар говорителят на Зеленски Серхий Никифоров беше цитиран от украинската медия „Лига Нет“ да казва, че само президентът е в състояние да говори за възможни мирни преговори.

Украинският лидер заяви миналата година, че смята, че въпросът за Крим може да бъде решен с дипломатически средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
оправете статията... после въпросния Сибиха е доуточнявал какво точно е искал да каже! Сигналите не са противоречиви, просто човека не се е изразил правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: ratten... мирно население ?! украинците методично избиват орди с opki , поне 150хил досега , същото правят и в момента на кримският полуостров в различни селища с концентрация на иранци и рашибозуци в зелени униформи ... едни други ypoди с надписи "Z" избиват мирно население с ракети , дронове и артилерия ... а какъв е зануленият ?! асвабадител ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
"... или ще ги избиват методично в продължение на години ... " :)после да не викаме ама той путин е окупатор защото не дава да избиваме мирно население методично и в продължение на години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: melon... съмнявам се ,,, нали си имат цар-мост ... по-скоро решение като за Хонконг , 20г и сбогом ... или ще ги избиват методично в продължение на години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
melon
преди 1 година
Сигурно ще се разберат Крим и сухопътна връзка към него за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още