IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се страхува за Крим и изгражда сериозни окопи около крайбрежието  

Според британското разузнаване Москва се стреми да замести „Вагнер“ с друга групировка

10:53 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Тази година се отбелязаха 9 години от незаконното анексиране на Крим. Снимка: ЕРА
Тази година се отбелязаха 9 години от незаконното анексиране на Крим. Снимка: ЕРА

Нови сателитни снимки на Крим от Maxar Technologies показват сложна мрежа от окопи в окупираната територия на полуостров Крим. Русия е изградила десетки защитни съоръжения, простиращи се на няколко километра, съобщава Washington Post, като добавя, че тези структури показват опасенията на властите в Русия да не загубят Крим. 

Защитата е била изградена бързо, преди очакваната пролетна офанзива от страна на Украйна. Само за няколко седмици Русия е прокопала километри укрепления близо до Витино, град на западния бряг на Крим, въпреки че според анализатори десантът е малко вероятен. БТМ-3, траншейна машина от съветската епоха, копае със скорост до 0,8 км в час, дори когато земята е замръзнала. Армията на САЩ някога се възхищаваше на тези машини, като във вътрешен доклад от 1980 г. Пентагонът пише, че в САЩ, Европа или Япония не съществува нищо подобно.

Окопите са изкопани с помощта на такива машини и вероятно са концентрирани предимно в крайбрежните райони. Русия е използвала и работна ръка за физически труд. В руски онлайн обяви за работа се търсят строителни работници, които да оборудват с дървен материал и бетон изкопите в Крим, като заплащането им е над 90 долара на ден - завидни възнаграждения за страната. 

За Путин Крим е свещена крава.
Ян Матвеев
руски военен анализатор

Сателитни снимки показват, че някои препятствия в Крим са построени за броени дни.

Експерти казват пред The Washington Post, че макар Русия да е изграждала отбранителни съоръжения и на други места, мащабът в Крим се откроява силно. 

Бъдещето на Крим е трудна тема. Украинският президент Володимир Зеленски обеща да го върне под контрола на страната си, но руският президент Владимир Путин се закле, че никога няма да се откаже от него. 

Географското положение на региона създава големи трудности както за Украйна, така и за Русия. Крим е свързан с континенталната част на Украйна чрез тесен, блатист проход, който може да спре настъплението. Но близостта му до фронта може да се окаже опасна и за окупацията на Русия, тъй като изолира силите ѝ и ги поставя в лесен обсег на украинските оръжия.

„За Путин Крим е свещена крава", казва Ян Матвеев, руски военен анализатор. „Ако нещо се случи, веднага ще се изпращат войски към тази отбранителна линия“. 

За Крим се водят битки от векове заради стратегическото му местоположение. За Русия той е целогодишна база за Черноморския ѝ флот. Неговите плажове също така го правят популярна дестинация за почивка, въпреки че войната навреди на туризма.

По време на Кримската война през 50-те години на XIX в. Русия се сражава за него със съюз от европейски сили. Историците описват този конфликт, в който масово се използва окопната война, като предшественик на Първата световна война. Той също така доказва, че Крим, някога смятан за естествена крепост, е уязвим за съвременни морски атаки. Много руснаци все още живеят със спомена за величието на СССР. Снимка: . EPA/STRINGER Много руснаци все още живеят със спомена за величието на СССР. Снимка: . EPA/STRINGER

Военноморските сили на Украйна обаче са слаби. Тя не разполага и с въздушна мощ, за да доминира на полуострова от въздуха. Традиционното сухопътно нападение би трябвало да се осъществи по много по-труден път. По ключови пътища, които свързват Крим с континентална Украйна, са поставени препятствия. 

В продължение на месеци руските сили изграждат укрепления по ключови точки за достъп в Херсонската област. Те са изградили укрепления и край Мелитопол, по така наречения „сухопътен мост", свързващ Крим с Русия през окупираната украинска територия.

Русия иска да замени „Вагнер“ с послушни групировки

Междувременно според информация от британските разузнавателни служби Русия планира да създаде още наемнически групи за войната срещу Украйна. Според разузнаването и Министерството на отбраната в Лондон целта е да се замени групировката „Вагнер" в нейната „значителна" роля. В новата справка се твърди, руското военно ръководство иска частна армия, която да може да контролира по-добре заради „високопоставената вражда" между МО и "Вагнер". 

„Въпреки това никоя друга известна руска частна армия в момента не отговаря на размера или бойните възможности на „Вагнер", се казва още в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още