IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е поискала разрешение от Германия да даде самолети Миг 29 на Украйна

В Берлин не виждат проблем в доставката, твърдят германски медии

16:57 | 13.04.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Полша е поискала разрешение от Германия да даде самолети МиГ 29 на Украйна, става ясно от публикации в германски медии. Става въпрос за пет самолета, които са получени от Варшава от военните резерви на ГДР преди години. DPA посочва, че полските власти са длъжни да поискат разрешение от Берлин, ако планират да ги предадат на трета страна.

Според източници на Suddeutsche Zeitung правителството не вижда проблем с тази доставка, която ще попълни запасите на Украйна, а не става въпрос за доставка на западни бойни самолети. Военният министър Борис Писториус коментира, че решението ще бъде взето още днес (13 април).

През 2002 година Германия продаде на Полша 23 самолета МиГ 29, които са били част от наследството на Източна Германия. Между 1989 година и 2004 година Варшава купи общо 45 бойни самолета от този тип - 23 от ГДР, 12 от СССР и 10 от Чехия. От тях в употреба все още са 28 машини.

Преди седмица полският президент Анджей Дуда коментира по време на посещението на украинския си колега Володимир Зеленски, че Варшава вече е предала осем самолета МиГ 29 на Украйна. В момента се подготвяме да дадем още шест бойни самолета от този тип, допълни още той. Словакия също предостави четири МиГ-а на Украйна.

МиГ 29 засега остава на въоръжение в Полша, докато не пристигнат новите западни самолети, които страната е поръчала на САЩ и Южна Корея, отбелязва още Suddeutsche Zeitung. След това Варшава може да предаде и останалите си самолети на Киев, уточни Дуда.

Киев се надяваше да получи изтребители F-16, с които да подсили контранастъплението си, планирано за пролетта. Западните съюзници обаче засега отказват да се съобразят с това искане. Това обаче не пречи на Украйна да получава самолети от съветски тип, като част от МиГ-овете са модернизирани по стандартите на НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 30 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: Импeраторът и немците са казали "да" :-) айде бой по ОРКИстрантите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
Да ги махат. И без това тези стари таралясници за нищо не стават. Айде скоро и ние да махнем нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още