IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев не е впечатлен от теча на данни - малко хора знаят плановете за атака

Украйна има повече от един вариант на готвеното контранастъпление, твърди Олексей Данилов

19:02 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg

Украйна има много варианти за готвената контраатака, а решението ще бъде взето в последния момент от главнокомандващия ген. Валерий Залужний, твърди секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов пред ARD. Според него Киев е в контакт с основните си партньори САЩ, Великобритания, Германия и Полша, но много малко хора, които се намират единствено в Украйна, действително са наясно с украинските планове за атака, включително и планираната дата, числеността на подразделенията, които ще участват и т.н..

Преди дни зам.-министърът на отбраната Ана Маляр коментира пред украинските медии, че коментари за контранастъплението могат да правят само трима души - ген. Залужний, президента Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексей Резников.

Данилов не  е впечатлен от изтичането на данни - част от информацията е публична, коментира още германската агенция. Колкото до останалата информация - ако действително е била засекретена, то тайните служби на САЩ и Великобритания ще знаят откъде е изтекла и защо се появява точно сега, казва още той. И е категоричен, че службите трябва да бъдат по-внимателни със съхранението на секретна информация.

В последните дни в Пентагона усилено търсят източника на секретни данни, посветени на войната в Украйна. Оказа се, че те от месеци циркулират в социалните мрежи, но попаднаха в полезрението на големите медии едва преди дни. Анализи на разследващи журналисти показват някои интересни моменти - секретните документи се появяват за първи път в малка група в не толкова популярна социална мрежа, а по-късно се разпространяват от проруски канали. Голяма част от информацията действително е публично известна от месеци.

Част от документите са разузнавателни данни, свързани със съюзници на САЩ. Според източник на CNN в Киев не са изненадани или притеснени от факта, че Вашингтон ги шпионира, но са ядосани от изтичането на информацията.

В Конгреса също са притеснени от случващото се. Ако действително има изтичане на секретни данни, то това може да има "смъртоносни последствия" за Украйна, коментира председателят на комисията, отговаряща за разузнаването в Камарата на представителите демократът Джим Хаймс.

Той обаче визира не толкова разпространената сега информация, а затварянето на каналите на разузнаването, което извършва Западът в Русия. Нещо повече - най-близките съюзници Великобритания, Нова Зеландия, Канада и Австралия вероятно ще бъдат много предпазливи при споделяне на най-чувствителната информация от разузнаването със САЩ.

Хаймс не може да потвърди автентичността на документите, но източник на CNN твърди, че "изглеждат истински".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още