IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна удържа на руската зимна офанзива и сега е неин ред да атакува

Предизвикателствата пред Киев са много - има ли достатъчно оръжия и мотивация у военните след година на фронта?

13:16 | 04.04.23 г. 35
Западът обеща модерно оръжие за Украйна. Снимка: Bloomberg
Западът обеща модерно оръжие за Украйна. Снимка: Bloomberg

С до някъде статични боеве Украйна успя да удържи зимната офанзива на руската армия, която постигна някои малки победи, но не и голямата цел да превземе целия Донбас. Сега е ред на Киев да атакува и да опита да си върне окупираните територии. Има обаче едно голямо предизвикателство, пише New York Times.

Всичко сочи, че в следващите седмици Украйна ще тръгне напред и от критично значение за успеха ѝ ще бъдат доставките на модерно западно оръжие - като обещаните танкове Leopard 2 и бронираните машини Bradley, част от които вече пристигнаха в страната. Украински военни са на обучение в западни държави, подготвяйки се за атаките, а военното ръковоство на страната държи далеч от фронта най-елитните си части.

Задачата е много трудна

Украинските военни ще трябва да координират артилерия, пехота и танкове, които да преминат през окопите и минните полета, подготвени от руснаците на юг. Откакто бяха изтикани на десния бряг на р. Днепър след освобождаването на Херсон, руските военни подготвят защитни съоръжения, които могат да забавят настъплението. Затова тук решаваща ще бъде задачата на модерните западни танкове, които са по-маневрени и с по-голяма огнева мощ.

Русия има голям арсенал от противотанкови и противопехотни мини, които са снабдени с различни капани и трудно се разминират. Това може да стане "ръчно" - чрез сапьори, които вървят пеша пред щурмовите части, или със специализирана техника за разминиране.

Новата украинска кампания ще бъде сериозен тест за армията - ще успее ли да възстановява бойните формирования, ще запази ли мотивацията си и уменията за маневриране, които показа в предишните месеци. Повече от година на фронта кали украинските военни, но и също така има загуби на жива сила и умора от войната, допълва още един от инструкторите в украинската армия - лейт. Иля Самойленко, ветеран от обсадата в Мариупол, който сега подготвя новобранците на бойното поле. Той беше освободен при един от обмените на заловени военни между Украйна и Русия.

Преди началото на войната Украйна имаше армия от около 260 хил. души, пише NYT и допълва, че броят много бързо набъбна до около 1 млн. души, когато се присъединиха хората с оръжие, работещи в различни сектори за сигурност на държавата. Киев официално не дава данни за броя на загиналите и ранените.

Ако Украйна съумее да избере точния момент за атаката си и да подбере точните оръжия и сили, то страната ще съумее да постигне нещо доскоро немислимо - да нанесе такива загуби за руската армия, които да доведат и до геополитически сътресения. Едва ли някой наистина очаква Украйна да победи и унижи Русия, коментира Евелин Фаркас, директор на института McCain пред NYT.  

Бърз успех на някой от фронтовете ще бъде от съществено значение за резултата от атаката. Той, от една страна, ще насърчи украинските войници, ще подкрепи усилията на Киев да осигури западно въоръжение и ще обезкуражи противниците. Бързо настъпление ще изтрие и опасенията, че войната е в задънена улица и скоро няма да има решение на конфликта.

До този момент западната подкрепа е съществена, но не е гарантирана, въпреки всички заявления пише още NYT. Според изданието американската помощ е безусловна до септември и в САЩ очакват украинската атака да успее дотогава да върне голяма част от окупираната територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка тъъъп е човече... изключително и рядко срещан глууупак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 трудно подобна миризма остава незабелязана... как да те пропуснем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Да, по-добра идея е да ме пропускаш в коментарите си. Не слизай на моето ниво. Не се измъчвай и с дилеми. Имаш по-важна работа и десетина профила за обслужване - съсредоточи се там, разширявай дейността. Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Чета ти глупостите...и не ми се губи време да отговарям на индивид от толкова ниско ниво. Просто най-ниските топки изобщо няма смисъл да се отиграват. Само една ми е дилемата - дали действително си толкова тъъъп или просто това ти спускат да плещиш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... и все пак по сложно от руското, което са ви взели всичките от училището за бавноразвиващи, без тестове ... на кило!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... много скоро ще разберем , кой крив , кой прав ... но ти продължавай да се надъхваш за втората най-могъща и великите й оружия ... и съм почти на 90% убеден , че и догодина ще се стрелят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Американските специални служби, във връзка с лавинообразното нарастване на желаещи от Източна Европа да работят за тях, са измислили евтин и безотказен начин да идентифицират и отсяват хората с патологично нисък интелект. Става дума за тест от две нива. На първо ниво има тестът съдържа само един въпрос: *Смятате ли, че Украйна ще стане член на ЕС?*. Всички отговорили с *Да* не стигат до второто ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ако им беше забранено, никога нямаше да имат шанс за влизане в ЕС... и следоветелно нямаше нужда да ги нападате!.... логично, а? :):) ... ама логика в празната ти глава, нема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 на 5 рубли (тоест дневната ти надница), че не чака това! ... и залагам още 5 рубли, че не можеш да напише коментар без поне 2 опорки! На бесарабските българи никога не им е било забранявано да учат български, единствените на които им е забранено са българите в окупираните територии (тоест в Донбас и Запорожие)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 година
До: khao: на #23 - Търчилъжи очаква да се появят нашите Ф-ки, за да стане ясно, защо няма нито да ги получим, нито да ни върнат парите. Така, освен снарядите и дизела, ще увеличим нивото на участието си в победата до решаващо. С това ще съхраним надеждата, че някой ден може в Киев да нарушат демократичните си принципи и да разрешат на бесарабските българи да учат и говорят на майчиния си език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още