IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна удържа на руската зимна офанзива и сега е неин ред да атакува

Предизвикателствата пред Киев са много - има ли достатъчно оръжия и мотивация у военните след година на фронта?

13:16 | 04.04.23 г. 35
Западът обеща модерно оръжие за Украйна. Снимка: Bloomberg
Западът обеща модерно оръжие за Украйна. Снимка: Bloomberg

С до някъде статични боеве Украйна успя да удържи зимната офанзива на руската армия, която постигна някои малки победи, но не и голямата цел да превземе целия Донбас. Сега е ред на Киев да атакува и да опита да си върне окупираните територии. Има обаче едно голямо предизвикателство, пише New York Times.

Всичко сочи, че в следващите седмици Украйна ще тръгне напред и от критично значение за успеха ѝ ще бъдат доставките на модерно западно оръжие - като обещаните танкове Leopard 2 и бронираните машини Bradley, част от които вече пристигнаха в страната. Украински военни са на обучение в западни държави, подготвяйки се за атаките, а военното ръковоство на страната държи далеч от фронта най-елитните си части.

Задачата е много трудна

Украинските военни ще трябва да координират артилерия, пехота и танкове, които да преминат през окопите и минните полета, подготвени от руснаците на юг. Откакто бяха изтикани на десния бряг на р. Днепър след освобождаването на Херсон, руските военни подготвят защитни съоръжения, които могат да забавят настъплението. Затова тук решаваща ще бъде задачата на модерните западни танкове, които са по-маневрени и с по-голяма огнева мощ.

Русия има голям арсенал от противотанкови и противопехотни мини, които са снабдени с различни капани и трудно се разминират. Това може да стане "ръчно" - чрез сапьори, които вървят пеша пред щурмовите части, или със специализирана техника за разминиране.

Новата украинска кампания ще бъде сериозен тест за армията - ще успее ли да възстановява бойните формирования, ще запази ли мотивацията си и уменията за маневриране, които показа в предишните месеци. Повече от година на фронта кали украинските военни, но и също така има загуби на жива сила и умора от войната, допълва още един от инструкторите в украинската армия - лейт. Иля Самойленко, ветеран от обсадата в Мариупол, който сега подготвя новобранците на бойното поле. Той беше освободен при един от обмените на заловени военни между Украйна и Русия.

Преди началото на войната Украйна имаше армия от около 260 хил. души, пише NYT и допълва, че броят много бързо набъбна до около 1 млн. души, когато се присъединиха хората с оръжие, работещи в различни сектори за сигурност на държавата. Киев официално не дава данни за броя на загиналите и ранените.

Ако Украйна съумее да избере точния момент за атаката си и да подбере точните оръжия и сили, то страната ще съумее да постигне нещо доскоро немислимо - да нанесе такива загуби за руската армия, които да доведат и до геополитически сътресения. Едва ли някой наистина очаква Украйна да победи и унижи Русия, коментира Евелин Фаркас, директор на института McCain пред NYT.  

Бърз успех на някой от фронтовете ще бъде от съществено значение за резултата от атаката. Той, от една страна, ще насърчи украинските войници, ще подкрепи усилията на Киев да осигури западно въоръжение и ще обезкуражи противниците. Бързо настъпление ще изтрие и опасенията, че войната е в задънена улица и скоро няма да има решение на конфликта.

До този момент западната подкрепа е съществена, но не е гарантирана, въпреки всички заявления пише още NYT. Според изданието американската помощ е безусловна до септември и в САЩ очакват украинската атака да успее дотогава да върне голяма част от окупираната територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 17 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Къе написах че е от липса на обеднен уран, глууупако ? В Русия и железо копаете колкото искаш, но една кола или печка не може да направите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
До: khao: *Щото трудно ги правят.* - Да, то и обеднен уран откъде? Ти, разбира се, няма откъде да знаеш, че уран 238 е *** от обогатяването до използвания за бомби и реактори и там, където обогатяват уран, го имат във вид на планини. Изработването на проектил от обеднен уран е много по-лесно, бързо и евтино от изработването на комулативен или обикновен фугасен снаряд. Да кажем, че е с технологична сложност, близка до тази на гаечен ключ. Само не разбрах, откъде си информиран за наличностите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: zelka007 Леопардие са ясни... по любопитно е какво друго ще се появи и което не е било обявено в медиите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Фабриканте, имат снаряди с обеднен уран, но в екзотично ниски количества! Щото трудно ги правят. Може би е редно да идеш и да им направиш фабрика, като човек с опит! :D:D Тоест като самолетите от последно поколение... само на анимация! :):) Така че все едно нямат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: С две думи, леко ми е жал за теб. След толкова месеца голямо писане тук за оръжията-чудо на НАТО, с голяма доза вероятност ще бъдеш силно разочарован от хода на тази война, както и от нейния край. Особено, когато все отнякъде се появят и обективни, немодифицирани резултати за загубите и разрушенията. Всичко, на което е способна в момента Украйна и на което разчита Западът, е един последен мощен къч на умиращ кон - ако ритне нещо, все е полза. После - на луканки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Поради което руснаците не се стесняват да разконсервират Т-55 - закопани в земята в съответните количества могат да свършат чудесна работа срещу атакуваща пехота с лекоброниран транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: И като апологет на WoT и черпещ от там достоверна информация, трябва да знаеш, че и руснаците имат кинетични бронебойни проектили с обеднен уран с поетичното име *Свинец*, в модификации 1 и 2. да, няма да има танкови битки. Танковете, както и досега, ще унищожават укрепленията на пехотата и транспорта й, а пехотата ще унищожава танковете с ПТРК, срещу които няма танк със 100% защита. Така, че ефективността на танковете ще е правопропорционална не на качеството, а на количеството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *един британски полеви генерал беше рекъл за Т-90 , прекрасен танк , много добър с отлични спецификации , докато не му се наложи да влезне в бой :)))* - Т-90 воюва в момента в Украйна, баща му Т-72 и чичо му Т-80 и те - от двете страни на войната, сиреч - не е като да не знаем как влизат в бой. Виж, за Чалънджър и Леопард 2 май още никой не ги е виждал как влизат в бой, освен ти и въпросния генерал в WoT. Абрамсите в Ирак уж нещо влязоха в бой и оставиха 23 фирясаха - горят и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: khao... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... и големото ocиране дето денонощно се риве за него са боеприпасите с обеднен уран ... :))) ... щото не е необходимо да изстреляш 8 или 10 или 20 боеприпаса за да капичнеш един рассийски безаналогов . достатъчен и е един да му вдигне куполчето във въздуха ... със все реактивната и пасивната броня ... !! ... толкоз за сравненията ... един британски полеви генерал беше рекъл за Т-90 , прекрасен танк , много добър с отлични спецификации , докато не му се наложи да влезне в бой :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още