IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се опитва да снижи очакванията на Запада за своята контраофанзива

В Киев виждат положителен ефект от санкциите срещу отбранителната индустрия на Русия

13:38 | 11.05.23 г. 12
Зеленски и ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: President.gov.ua
Зеленски и ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: President.gov.ua

Украйна се нуждае от още малко време, за да се подготви за своята контраатака, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред ВВС. Според него военните лица, включително и подготвените в страни от НАТО, са напълно готови, но Киев трябва да получи още военно оборудване.

"Можем да тръгнем напред с това, което имаме, и мисля, че ще имаме успех. Но ще загубим много хора, което е неприемливо. Затова изчакваме. Имаме нужда от още малко време", коментира той.

От зимата няма голяма промяна на фронтовата линия - и руските, и украинските части периодично съобщават за малки тактически победи, но като цяло конфликтът е в задънена улица. В последните седмици украинските власти опитват да снижат очакванията за своята контраофанзива, подготвяна от месеци. Министърът на отбраната Олексий Резников вече изрази своите опасения, че Западът като цяло се надява на прекалено много и в случай на неизпълнение на всички очаквани цели, може да се стигне до намаляване на подкрепата.

Един от съветниците в Кабинета на президента Махайло Подоляк коментира в Twitter преди ден, че спирането на доставките на оръжие към Украйна няма да спре войната в Украйна. Това ще означава само ескалация на конфликта, преместване на военните действия към нови територии и пълно унищожаване на украинското население, посочи той.

Преди ден американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че Украйна има всичко необходимо да си върне превзетите в последните 15 месеца територии.

Съдейки по различни коментари, в Киев явно се опасяват, че недостатъчно успешна контраофанзива ще накара и Западът да ги притисне да преговарят с Русия, макар и да няма никакви сигнали за желание за разговори и при двете воюващи страни. Освен това при окупирани към 1/5 от териториите на Украйна това със сигурност ще означава и отстъпки, които украинците не са готови да направят.

"Не може да притискате Украйна да предаде територии. Защо всяка страна по света не даде част от своята територия на Путин?", категоричен е обаче украинският президент пред ВВС.

В Украйна отдавна предупреждават, че подобни отстъпки само ще доведат до замразяване на конфликта и нова война след няколко години. Затова и в плана за мир на Володимир Зеленски като условие е записано изтеглянето на руските войски от страната до границите от 1991 година.

Украинският държавен глава вижда и положителен ефект на санкциите на Запада по отношение на отбранителната индустрия на Русия. Страната има още много ракети и снаряди в запас, но в части от бойното поле вече се вижда намаляване на интензивността на обстрела, каза Володимир Зеленски. Той призова за ограничаване на пропуските и санкции срещу държави, които заобикалят забраните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Оп, оп, тpoлът копейник с многото регистрации е приехал да слага минуси :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 22
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 тая новина е точно за глууупаци като теб! :):) не се усещаш кво правят... нали! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 4
Tikva007
преди 11 месеца
*Украйна се опитва да снижи очакванията на Запада за своята контраофанзива* - Очакванията на Запада Украйна има шанс да ги снижи, особено, ако инкасира пердах, но на тукашния зелев черрвей и наквакалата сайта група от троляви врачки очакванията вече са модерирани през AR и AI в непоклатимо дълбоко вътрешно убеждение. Мишън импосибъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
sssaaa
преди 11 месеца
Голяма контра-офанзива е имало около Крута Балка. Няколко непълнолетни Украински деца от три фланга са "избягали" завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 23
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... ам'че айде де ... има-нема вече месец се мина , украинците започнаха да прекарват разни сандъци през реката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa... мен ми плащат по 10 евра за бройка , кога е за Ф16ките , по 20 евра ... :))) ... ти що мислиш дядя вова aka. данчонефелнатарубля дъни по 3-4 ?! и там са на бройка , по 5 рубли ... вие му мислете , дето сте на бюро и на надник ... мойта е лесна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 7
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 какъв кинжал ве зелкич, те им свършиха още в началото на миналата година. Нали им пресякохме всички логистични вериги. Не знам на тебе какви островчета ти светват, обаче после като престанат да ти светят, щот някоя бомба е погребала украинките десантирани там барабар с гумените им лодки, ще ни разкажеш ли за отрицателната им контраофанзива? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 9
sssaaa
преди 11 месеца
Зелкич, не се опитвай да наваксваш с коментари, не е въпрос на количество, а на качество. Единственото спихнало нещо са мозъчните ти клетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 35
zelka007
преди 11 месеца
забравих да питам , последно за "кинжала" конашенко кво рече , че ми се изгуби в цялата какафония около липсата на авиация , да не би да евакуираха две летища щото ги избомбиха украинците ?! де го могъщият бериев А50 ... опс нещо се спихна в беларус ... :))) ... както се спихнА целата авиация на втората най-могъща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 36
zelka007
преди 11 месеца
чебyрашките що се пънете да размишлявате ?! погледнете тактическата карта . още островчета по Днепър светнаха в синьо , около Бахмут също светнаха в синьо разни петънца , Авдеевка също , Въгледар също ... бременните украинки и тинейджъри газят рашибозуци по окопите ... на кримският мост задръстване от изнасящи се православни ... от запорожието също се изнасят ... всичко върви по план , в понеделник сте в Киев ... !! ... на парада един танк музеен експонат ... и паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още