IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин не успя да събере антизападна коалиция на Червения площад

Руският президент сякаш подготвя руското общество за продължителна война

11:27 | 10.05.23 г. 14
Снимка: kremlin.ru
Снимка: kremlin.ru

В последните месеци публичните изяви, особено предварително обявените, на президента на Русия Владимир Путин се следят много внимателно за сигнали за ескалация на военния конфликт в Украйна. Но и вчера, в речта си за Деня на победата на Червения площад, той не даде такива индикации. Руският президент обаче не успя да събере антизападна коалиция на парада въпреки явната реторика в тази посока в речта му.

Путин говори за защита на родината и хората в Донбас, за отблъскване на международния тероризъм, дори и за "страданието на украинския народ", породено от отстраняването на проруския президент Виктор Янукович през 2014 година. След протести срещу решението му да прекрати преговорите за членство на Украйна в ЕС, той избяга в Русия

Путин се обърна към участниците в "специалната военна операция", както нарича войната в Украйна, и заяви подкрепата на руското общество към тях. Путин осъди Запада и "истинската война", който води той срещу Русия. Очаквано, направи и множество паралели с Великата отечествена война, което има дълбок смисъл за руското общество.

Но на Червения площад той не призова за пълна мобилизация на обществото в тази битка, не анонсира и промени в подхода към операцията. Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) това е свидетелство, че Путин подготвя руското общество за продължителна война - както Втората световна война, в която руснаците ще имат мисията да изградят "нов многополюсен свят".

Руският президент не използва и други събития, за да направи някакви остри изявления за Украйна - включително и дългоотлаганото обръщение към руската Дума за състоянието на съюза, макар че депутатите често призовават за ескалация. Преди дни например председателят на Думата Вячеслав Володин призова за използването на нови оръжия в Украйна, вероятно намеквайки за ядрените ракети, след съобщенията за атака с дронове над Кремъл.

Вместо това Владимир Путин използва реториката за съпротивата срещу Запада, забравил истинските ценности.

Самият парад беше най-краткият в историята от 1945 г. насам. Липсваше авиошоу въпреки добрите атмосферни условия, липсваха модерните танкове "Армата", с които Москва се хвали. Единственият танк в шествието на военната техника беше музеен експонат Т-34, а в украинските форуми с насмешка се коментираше, че е произведен в Харков.

Все пак на Червения площад бяха показани установки за ядрени ракети "Искандер", както и междуконтиненталната ракета "Ярс" и противовъздушните системи С-400.

Липсваха традиционните, малко смешни моменти, когато чуждестранните гости правеха снимки на дефилиращите нови оръжия. Всъщност парадът по случай 78-ата годишнина от края на Втората световна война беше посетен само от лидерите на Общността на независимите държави (без Азербайджан). До 8 май официално Кремъл коментира, че единственият гост на събитието ще бъде президентът на Киргизстан Садир Жапаров, който по това време беше на посещение в руската столица.

На 9 май Путин изненадващо посрещна още и президента на Туркменистан Седар Бердимухамедов, на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, на Таджикистан Емомали Рахмон, както и премиера на Армения Никол Пашинян и най-близкия си съратник - президента на Беларус Александър Лукашенко. За руския президент това присъствие е ключово след публичното дистанциране на част от тези лидери от Русия от февруари 2022 г. насам.

Колко е важно това посещение може да се заключи и от факта, че Лукашенко пристигна болен в руската столица. Той участва в полагането на венци пред Вечния огън в Москва, но не и в официалния обяд на лидерите, даден от руския президент. Президентът на Беларус не направи и обръщение към нацията по повод Дена на победата в Минск, без официално да бъде уточнена причината за това. Все пак той участва в церемония по полагане на венци на Монумента на победата в центъра на беларуската столица.

Путин обаче не успя да събере антизападна коалиция в Москва и на Червения площад не присъства и представител на Китай - силно желан съюзник от руския президент. Си Дзинпин направи първата си официална визита след преизбирането си през март в Москва, но оттогава Пекин сякаш се дистанцира от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
Импeраторът
преди 11 месеца
Какво става е? Какъв е този плач от копейниците? Може да не сте превзели още Бахмут, но скоро сте в Киев. Далеч сте от поражение, защото цивилизования свят се чуди как да не унижи РФ и как да я заграбва докато затъва в блатото, в което Путин я вкара. Не бойте се копейници, ще убиете още много деца и ще измислите още много жени в Украйна - нали тези неща ви топлят вечер. Празнувайте извратените си фантазии и липсата на морал и образованите в *** ви глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче мърляяч , огледай форума на кой са му все феекаалий в устата/писанията ... пълен мууххаалл си !! оркaтa , златцето и данчонефелнатарубла са порядъци над "интелекта" ти ... липсват ли ти агент карамфил и агент камен ?! ... нема толкова нефелен кат теб ... :))) ... нали си имаше работа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 11 месеца
Тиква007, Yesss!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Къде е този *форум* бре, мунчоолу? Ти си *форума*. И Мима Кухото с ушшанката евлоги. И Имитаторът. На вас никой друг не ви трябва - вие тук работите, другите само ви пречат. Имаше форум, когато тук пишиха Хърсев и Каролев, а ти и Експертите по всичко, но най-вече по Русия, дррищехте в Днес.bg Форумът избяга от вас. Но така е - кой се застоява дълго при *** ллаййно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... няма да липсваш на форума ... сбогом ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 13
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Няма нужда толкова да ми се изсилваш - знам до къде са ти възможностите. Бягай сега да погазиш човешки таковата, а после ела тук да настъпиш няколко кучешки, докато ти дойде време за следващото хранене с жената и децата. Виж, аз наистина си намерих нещо по-приятно за остатъка от деня. Хайде, дерзай! Сипвай смело - ще си го ядеш с жената и децата. Микрофонът е твой - лаппай го, когато решиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 наистина си много глууупав и лъжлив, доказваш го със всеки коментар! таман освен датата няма нищо верно в коментара ти, но както ти казах... имам работа и не мога точно сега да се заимавам с лъжлив дебииил като теб... по късно ще ти сипя нужното, споко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
тъжната физиомутра на зануленият ботоксов бункерен "щастлив дядо" , как няма да е тъжен , прехвалената страшилка "кинжал" пашла на (цензура) ... :))) ... както цялото СВО ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 14
Tikva007
преди 11 месеца
Янукович не е подавал оставка. Повтарянето на тази лъжа ще я направи истина само за деббилли като писалият #3. С такава истина и такива поддръжници и строители на новия свят - EBAHTI SVETA, който се готвите да построите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 17
sssaaa
преди 11 месеца
То това е част от Евроатлан. Демокрация, свалят от влас законно избрани управници, виждали сме го къде ли не по Света - Ирак, Сомалия,Либия, Хаити, Либерия, Филипините, Афганистам, Югославия, Сирия, Украйна и се опитват сега да свалят тези на С. Корея, Русия, Бразилия, Аржентина и др. Само в периода от 9г. на военни действия в Ирак, Демократичните Американци са убили най-малко 650 000 цивилни граждани (справка в Wikipedia). Къде бе Хага да защити цивилните? Защо САЩ не са обявени за терористи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още