IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се цели в страните от Централна Азия, за да затегне санкциите срещу Русия

В новия пакет от мерки са включени действия срещу страни, които не се съобразяват със западните санкции

08:37 | 09.05.23 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Узбекистан може да е една от целите на новите санкции. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg
Узбекистан може да е една от целите на новите санкции. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Държави от Централна Азия като Узбекистан и Казахстан са най-вероятните първи цели на радикално ново предложение на Европейския съюз (ЕС) да се спре нарушаването на санкциите срещу Русия, като се изнасят високотехнологични компоненти с възможна двойна употреба за продължаване на войната.

ЕС в момента работи по единадесети пакет от санкции срещу Русия, за да се опита да изтощи военната машина на президента Владимир Путин. В пакета са включени контрамерки срещу страни, които помагат на Москва да избегне търговското ембарго на Брюксел, пише Politico.

Китай и Турция са страните, за които най-често се твърди, че хвърлят спасителни пояси на руската икономика. Дипломати от ЕС казват обаче, че Анкара и Пекин не са техните непосредствени цели и че мерките срещу такива значими геостратегически търговски партньори рискуват да имат обратен ефект.

Според трима дипломати от ЕС надеждата е, че предстоящите предложения на ЕС за заобикаляне на санкциите ще принудят централноазиатските страни да се съобразяват с наложените от Запада мерки.

Пълният пакет нови предложения за санкции може да бъде представен още във вторник, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев, за да отбележи Деня на Европа. Новите мерки се насочват към „лица и образувания, които заобикалят ограничителните мерки на Съюза чрез дейности, чиято цел или резултат е осуетяване на забраните в тези мерки. Това се отнася например за дружества, установени в трети държави, които получават стоки, предмет на ограничения, от дружества, установени в Съюза, и които след това се доставят в Русия директно или чрез посредници“, пише Politico, като се позовава на документа, с който разполага.

Показателно е, че в двете приложения към предложението не са посочени конкретни държави или продукти. Държавите от ЕС ще вземат допълнително решение за кои страни да се приложат тези допълнителни мерки.

В допълнение в новия пакет от санкции се включват имената на още 71 физически и 31 юридически лица.

Пратеникът на ЕС по санкциите Дейвид О’Съливан пътува до Турция, Узбекистан и Казахстан през последните седмици в опит да прецени мащаба на заобикалянето на мерките.

Посланиците на ЕС ще обсъждат новите мерки на заседанието си в сряда. Дипломатите от ЕС не очакват сделка по новия пакет до следващата седмица или дори седмицата след това. Казахското и узбекското посолства в ЕС не са отговорили на въпроси, които медията им е изпратила.

Няколко страни от ЕС се опасяват, че Брюксел рискува да отвори кутията на Пандора с предложението. Чрез установяването на принципа, че страните, които нарушават санкциите на ЕС, съзнателно или не, могат да бъдат на свой ред санкционирани, отваря възможността други страни като Турция или Китай да бъдат следващите на огневата линия.

САЩ настояват Брюксел да заеме по-яростна позиция спрямо Китай, но ЕС не е склонен да отблъсне още повече Пекин заради икономическата обвързаност. Конфронтацията с Турция също се разглежда като основен политически риск предвид нестабилността на турската политика с наближаването на изборите за президент в страната и влиянието на Анкара по въпроси като миграцията - Турция отдавна действа като буфер за мигрантите от региона и ЕС.

Докато Комисията смята, че заплахата от наказание ще е достатъчна централноазиатските страни да променят поведението си, според дипломат Европа „трябва да е сигурна, че е готова да изпълни заплахата“. Друг дипломат коментира, че Брюксел трябва да намери баланс между мерките срещу заобикалянето на санкциите и поддържането на икономически връзки с ключови търговски партньори като Турция или Китай.

В понеделник Пекин се обяви категорично против отделна мярка на ЕС в 11-ия пакет от санкции, която е насочена срещу седем китайски компании, заподозрени в изпращане на забранени стоки в Русия директно или чрез посредници. Това директно насочване към седемте компании се различава от предложената по-широка мярка за изготвяне на конкретни списъци с продукти, които не трябва да се продават от Европа на компании в съседни на Русия държави, която все още не е одобрена.

Говорителят на външното министерство на Китай Уан Вънбин предупреди ЕС да не прокарва идеята. „Призоваваме ЕС да не тръгва по този грешен път, в противен случай Китай ще предприеме твърди действия, за да защити неговите легитимни и законни интереси“, казва той.

Комисията е убедена, че пакетът дава на страните от ЕС достатъчно свобода, за да натиснат спирачките, ако предложената мярка се смята за твърде чувствителна от политическа гледна точка. Съгласно предложението всяко решение за добавяне на продукт или държава в наказателния списък трябва да бъде одобрено от всички 27 членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: ratten къде тукк? на задната седалка на иранския тир ли постигаш консенсуси с клиентите.... и нали се разбрахме да се изкъпеш от мъжкото сладко по лицето ти и тогава да пишеш... басиии долната смрад дето се носи от теб... но син на руска проссститутка и неизвестен иранец, .. толкова! стари вицове и поретоплена пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
ratten
преди 1 година
кухао, тук почти постигнахме консенсус, че си заченал в поза "костенурка"за тези, които не знаят, това е когато кухао изпълнява служебните си задължения, които са му и хоби, сврян под масата в тир паркинга. неговият нов приятел, тираджия му го нахлузва отзад и кухао от зор си подава кратуната от другия край на масата. тогава мюмюн го шляпва с джапанката в тиквата и кухао се връща на заден ход на изходна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 1 година
По-големи от eypoпейските koмпpaдopчeтa нeмa! Да му мислят eypoпейците! През азиатците могат само да се обърнат и нaвeдaт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
ratten
преди 1 година
кухао нещо много се хвали с "жена и деца" напоследъкда не би най-сетне, след толкова много опити да е заченал по време на смяна на дунав мост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не съм ходил още в русия - страната на добавената реалност! :D:DТам всичко е възможно.. гледат в огледалото и виждат нацисти на майннна си. печелят война за 3 дена! помагат на България да е бедна и скъсана и тнт.! Някой ден ще ида и до твоята родина и тогава може и да разбера защо си толкова тъъъп и неук... но за сметка на това нагъл, нахален и с морал на психопат! ... айде сега и ти ходи със здраве при карабъля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: Така е в страната на добавената реалност - всичко е възможно. И кариера, и жена, и деца, и немощни, недъгави опоненти. Е, кусур е, че само тук се случват и сбъдват мечтите - и твоите, и на побратимите ти. Затова пак ще повторя пожеланието си, с едно допълнение, което пропуснах по-долу: нека ти е все такъв красив живота - успешен, с добра жена, рояк деца и да не спира тока! И лаййнна да не свършват в живота ти - да ги мачкаш, да те радват и да те правят горд победител, както си сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 смятай значи :):)..по цял ден пред нетЯ и инвестора и въпреки това имам жена и деца, а ти... 60+ безработен ерген живеещ при сестра си! Даже незнам как си го постигнал, аз не мога..но да е жива и здрава да може да те дондури до 80 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: То пък един живот - денонощно в в чата под статиите на инвестора! Нека ти е все такъв живота и да продължава докато има ток за интернета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 факт е че смърдишш... но никой няма да те запомни, човече! колкото помня някое настъпено кучешко лайййно! миг неприятно чувство и живота продължава, а лайййното е смачкано... нещо подобно е и твоя живот на настъпен екскремент!... даже бях забравил за теб тия дни... но ето пак те настъпих!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: А ти пак си се поссрралл от зор да изпъррдиш нещо тук. Не *няма да е*, а СА там - главатарите на Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Туркмения, Армения и Беларус. Подредили са ги на трибуната като в лафа на Надя Тодорова от филма *Опасен чар* - президент-ветеран-президент-ветеран и т.н. Пусни си ютюб и гледай. И не бързай да се миеш - нека няколко дни ти смърррди за спомен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още