IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е приел рамка за санкции заради Молдова

Брюксел ще може да замразява активи и да спира финансиране за физически и юридически лица, които подкопават суверенитета на страната

20:37 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел нова рамка за целенасочени ограничителни мерки, която предоставя на ЕС възможността да налага санкции за подкопаване на суверенитета и независимостта на Молдова.

Рамката е приета по искане на Кишинев, отбелязва се в съобщение на Съвета на ЕС. Молдова получи статут на кандидат-членка на 23 юни 2022 г.

„Като една от страните, които са най-засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ние сме свидетели на засилени и продължаващи опити за дестабилизиране на Молдова. Новият режим на санкции ще ни даде възможност да продължим да укрепваме устойчивостта на Молдова чрез насочване към онези, които се опитват да дестабилизират страната. Това е важен политически сигнал за подкрепата на ЕС за Молдова в настоящия труден контекст“, коментира върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от пресслужбата на Съвета.

Благодарение на тази нова рамка ЕС ще може да се насочва например към лица, които възпрепятстват или подкопават демократичния политически процес, включително провеждането на избори, или се опитват да свалят конституционния ред, включително чрез актове на насилие.

Бъдещите ограничителни мерки биха могли да бъдат насочени и към лица, които извършват сериозни финансови злоупотреби с публични средства и неразрешен износ на капитал, доколкото те биха могли да поемат контрол върху или сериозно да повлияят върху дейностите на държавните органи, посочва се в съобщението.

Мерките са замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства на физически и юридически лица, както и забрана за пътуване до ЕС за физически лица.

Усилията за дестабилизиране на Молдова се увеличиха значително от началото на руската война срещу Украйна и представляват пряка заплаха за стабилността и сигурността на външните граници на ЕС, пише още в съобщението на Съвета.

На 24 април 2023 г. ЕС стартира гражданската си мисия в Молдова (EUPM Moldova) в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана с цел укрепване на устойчивостта на сектора за сигурност на Молдова в областта на управлението на кризи и хибридните заплахи, включително киберсигурността и противодействието манипулиране и намеса на чужда информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още