IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин за първи път призна ефективността на санкциите

Руско дете написа сърцераздирателно писмо до баща си, след като той бе осъден заради негова антивоенна рисунка

06:47 | 30.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Руският президент Владимир Путин за първи път призна публично, че санкциите, наложени на Москва заради офанзивата в Украйна, могат да имат „негативни" последици за страната. „Санкциите, наложени на руската икономика, наистина биха могли да ѝ окажат негативно влияние в средносрочен план", предупреди държавният глава по време на излъчено по телевизията правителствено заседание.

Западните държави наложиха безпрецедентни санкции на Москва, откакто Русия започна военната си кампания в Украйна преди повече от година, насочени по-специално срещу износа на петрол и газ. Путин многократно е заявявал, че Русия ще устои на мащабните наказателни мерки.

Путин: Безработицата е „исторически" ниска

Президентът заяви също, че безработицата в Русия остава „на исторически ниско ниво", а инфлацията се очаква да падне "под 4%" до края на март. През пролетта на миналата година инфлацията рязко се повиши до почти 20 %.

Путин обаче добави, че „връщането към пътя на растежа не трябва да ни кара да се чувстваме спокойни". „Трябва да подкрепим и засилим положителното развитие на нашата икономика, да повишим нейната ефективност, да осигурим технологичен, кадрови и финансов суверенитет", каза той.

Той призова правителството да „действа бързо и без излишна бюрокрация и забавяния". Той апелира към кабинета и бизнес средите да осигурят бърз старт на нови проекти в производствения сектор – „особено в производството на високотехнологични продукти".

Руско дете със сърцераздирателно писмо до баща си

След осъждането на самотния ѝ баща за критика на руската офанзива в Украйна 13-годишно момиче в Русия пише сърцераздирателно писмо до баща си: „Татко, ти си моят герой", гласи публикуваното писмо от Мария, която е разделена от баща си. „Много те обичам, ти си невинен, аз винаги ще бъда до теб". Автентичността на писмото на Мария до баща ѝ е потвърдена от адвоката на семейството.

13-годишното момиче е било отведено в дом за деца, след като е било отделено от баща си, и всички контакти с него са били забранени. Бащата на Мария Алексей Москалиев беше осъден във вторник на две години затвор за критикуване на руската офанзива в Украйна в малкия град Ефремов, след като вече беше временно лишен от попечителство над дъщеря си заради изготвен в тази връзка чертеж. Присъдата обаче бе прочетена във вторник в отсъствието на подсъдимия, тъй като според съда той е избягал от домашен арест.

От известно време насам делото предизвиква емоции в Ефремов, на 300 км южно от Москва, и извън него. То е предизвикано от рисунка, която Мария е направила в училище: на нея са изобразени ракети, насочени към жена и дете с украинско знаме. Директорката на училището веднага се е обадила в полицията. Полицаите са проверили интернет акаунтите на бащата и открили коментари, в които той критикувал офанзивата.

Действията на властите в Ефремов шокираха хората в цяла Русия. Опозиционните медии отразяват случая, а в онлайн петиция се призовава Мария да бъде пусната да се върне при баща си. Остава неясно къде се намират бащата и дъщерята в сряда. Адвокатът на семейството заяви, че не е успял да се срещне с Мария. Откакто на 24 февруари 2022 г. започна руската офанзива в Украйна, Русия въведе серия от наказателни санкции, за да се справи с критиките към военните. Известни опозиционни фигури и обикновени граждани бяха арестувани, а някои от тях вече бяха съдени и осъдени.

Кремъл очаква дълъг конфликт със Запада за Украйна

Според Кремъл Русия се готви за дълга война със Запада заради Украйна. „Това е конфронтация с враждебни държави, с недружелюбни държави, това е хибридна война, започната от тях срещу нашата страна. Това ще продължи дълго време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда. „Тук ни е необходима твърдост, себеубеждение, решителност и единство около президента".

Киев „спешно“ се нуждае от модерни изтребители

Военновъздушните сили на Украйна "спешно" се нуждаят от модерни изтребители, твърди техния говорител Юрий Ихнат. „Не ни помагат полските или чешките МиГ-ове, както и Миражите или Торнадо", заяви Ихнат пред украинската телевизия в сряда. По думите му макар че получените от съседите Миг-ове са добре дошло и необходимо подкрепление, Украйна по-скоро се нуждае от многоцелеви бойни самолети от четвърто поколение, като например американските F-16. Тъй като обучението на пилоти и наземен персонал за тези самолети „не е лесен процес", ще е необходимо решение „възможно най-скоро вчера".

Мадрид с още доставки на оръжия

Испания иска да достави на Украйна десет танка Leopard от по-стария тип 2A4, но изключва възможността да изпрати изтребители. Доставката на първите шест танка ще се осъществи до две седмици, заяви министърът на отбраната Маргарита Роблес в сряда.

Киев обяви, че ще отговори на руската армия с рояк дронове 

След многократните руски атаки с т.нар. дронове камикадзе срещу украински градове украинските военни искат да се отплатят в натура. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олексий Данилов обяви контраатаки със собствени дронове, които според него са групирани в „украински рояк Матиас Руст" - в памет на германския летец от Кремъл. За тази цел вече има „няколко хиляди дрона с обсег до 3000 км", твърди Данилов в Twitter.

На 28 май 1987 г. германският частен пилот Матиас Руст е приземил едномоторен самолет „Чесна“ на Московския мост пред Кремъл. Преди това той е излетял от Финландия и е прелетял под цялата съветска система за противовъздушна отбрана. С това си действие Руст е искал да демонстрира подкрепа за световния мир. Полетът му е последван от вълна от чистки в ръководството на съветската армия.

Киев призна за напредък на руснаците около Бахмут

В сряда украинското военно ръководство призна частичен успех на Русия в боевете за град Бахмут в източната част на страната. „В сектора Бачмут противникът продължи атаките си към града, отчасти с успех", обяви генералният щаб в Киев в ежедневния си доклад за ситуацията. Подробности за руските успехи на терена обаче не бяха дадени.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр за първи път даде по-конкретна представа за загубите на въоръжените сили. Според нея броят на загиналите от руска страна е значително по-голям от този на украинската. „На изток има дни, в които съотношението на загубите (жертвите) е 1 към 10", сподели тя в сряда в Telegram. „Разбира се, това не се случва всеки ден и средното съотношение е по-ниско, но все пак".

Украинската армия все още не е предоставила подробности за собствените си жертви от началото на войната преди повече от година. За разлика от това ежедневно се публикува статистика с предполагаемите жертви на руските военни. Според нея руските въоръжени сили досега са понесли над 172 000 жертви. От своя страна руските военни също не предоставят информация за собствените си жертви. В сряда британският министър на отбраната Бен Уолъс оцени руските загуби от загинали и ранени на около 220 000 души, съобщи Sky News.

Това ще бъде важно в четвъртък

Очакват се нови боеве около източния украински град Бахмут. Зеленски ще направи обръщение към австрийския парламент чрез видеовръзка. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... ами спри да копираш от други места и започни да пишеш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: 0pk a стига бе, пак ми е изяло текста. :[
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 година
Сега чакаме от Демократичната Евроатлантическа коалиция да си признаят за ефекта на бумеранга от наложените санкции с фалирането на Банки, масови съкращения в технологичния сектор. Или Путин ще излезне по-демократичен и искрен, казвайки всичко това за неговата страна, а лъжците няма да смеят да го кажат, че виждаме какво става във Франция и как недоволните излизат на улицата, защото не искат да плащат сметката на Зеления наркоман?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Санкциите, наложени на руската икономика, наистина биха могли да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
какви са загубите на рашибозуците , може да се съди по това , че три месеца след мобилизация от 300хил ще "увеличават" военните с около още 500хил ... но няма да правят нова мобилизация , щото няма нужда ... бaxти и езуитското тълкуване ... при такава консумация на свежа мръвка в линията на съприкосновение е нормално да имат ниска безработица в калната 1/8 от земната повърхност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
Глей как му е увиснала джу,ката като на мобилизиран кат,ър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още