IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да спре вноса на руски втечнен газ и без санкции

През 2022 година страните от ЕС са внесли руски втечнен газ за 12 млрд. евро, изчислява Bruegel

13:54 | 29.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз ще потърси начини за правни ограничения на вноса на втечнен газ от Русия, съобщава Ройтерс. Реално това може да стане без включване в санкционен пакет - чрез забрана руски фирми да участват в търгове за разпределяне на капацитет на инфраструктурата.

Това може да се окаже от ключово значение, тъй като за приемането на подобно решение се изисква квалифицирано мнозинство: 55% от държавите (при настоящите 27 страни в ЕС това означава 15 държави), като тези държави трябва да представляват поне 65% от общото население на ЕС. В същото време включването в санкционен режим изисква пълното единодушие на 27-те държави от общността.

Предложението е част от плановете за реформа на газовите пазари в ЕС. То трябва да бъде съгласувано с Европейския парламент, като процедурата може да отнеме месеци.

По данни на ЕС през 2022 година в общността са били внесени 22 млрд. куб. метра втечнен газ спрямо 16 млрд. куб. метра година по-рано.

Мозъчният тръст Bruegel изчислява, че след началото на войната в Украйна страните от ЕС са платили 12 млрд. евро за покупката на втечнен газ. Според анализаторите през тази година сумата може да намалее до малко над 9 млрд. евро в резултат на различни санкции или ограничения.

За цялата минала година страните от ЕС са платили малко под 140 млрд. евро за енергоресурси от Русия, от които 83 млрд. евро за петрол и 53 млрд. евро за газ (общо тръбен и втечнен), допълват от организацията. За сравнение, през 2021 година ЕС е платила 123 млрд. евро за руски изкопаеми горива. Войната в Украйна обаче предизвика на няколко пъти паника на енергийните пазари и рекордни цени на газа през август, откъдето и по-високата сума през миналата година. Търговията обаче започна да се успокоява на фона на необичано меката зима и достатъчните количества алтернативен газ за Европа. 

В последните седмици цената на газа на референтната за повечето договори за доставка нидерландска борса TTF се движи около ниво от 40 евро за мегаватчас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 9
OHЯ
преди 1 година
Как сте копейки ? На студено ли сте ? Къпете ли се ? Или така си миришете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Колко излаза кило леб при лев киловат ,че гледам земеделскио министър шофира трактор. https://***.advancedconverter.com/unit-conversions/energy-conversion/kilocalories-to-kilowatts-per-hour
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-grain-nutritional-value-whole-2_en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
всичко върви по план , би написал великият шахматист от кремля ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още