IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сахалинская Енергия" произведе с близо 11% повече втечнен газ през 2022 г.

Най-големите пазари на компанията са Китай, Япония, Южна Корея и Индонезия

10:58 | 26.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sakhalin Energy
Снимка: Sakhalin Energy

Консорциумът "Сахалинская Енергия" е произвел 11,5 млн. тона втечнен газ през 2022 година, което е с 10,5% повече спрямо 2021 година, съобщава компанията. Допълнително добивът на петрол от находището "Сахалин 2" е достига 3,7 млн. тона, но при него има спад от 11 на сто.

В "Сахалинская Енергия" мажоритарен собственик е "Газпром" (с 50% от капитала), а доскоро най-големият съакционер на руския гигант в проекта беше Shell, който обаче напусна руския пазар след началото на войната в Украйна. Сред останалите инвеститори са японските Mitsui и Mitsubishi, които държат заедно 22,5% от капитала.

Делът на Shell - 27,5%, се управлява от консорциума и се очаква Москва да обяви новия му собственик.

Най-големите пазари на "Сахалинская Енергия" са Китай, Япония, Южна Корея и Индонезия.

Изчисленията на Ройтерс показват, че консорциумът може да удвои печалбите се през тази година, тъй като повечето азиатски клиенти не се отказват от договорите си за доставка. По данни на агенцията компанията може да си гарантира продажбата на поне 6,5 млн. тона втечнен газ в Азия. Останалите могат да бъдат продадени лесно на спот пазарите.

Ако производството от "Сахалин 2" се задържи на същите нива, приходите на компанията могат да достигнат поне 7,45 млрд. долара през 2023 година.

През 2021 година приходите на "Сахалинския Енергия" бяха в размер на 5,7 млрд. долара, а печалбата - 2 млрд. долара, но през 2022 година цената на втечнения газ в Азия се повиши с 42%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Тъй де. Когато пазарът иска скъп втечнен, производителите се адаптират ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още