IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изгони Exxon от "Сахалин-1"

Американската компания не очаква, че руската държава ще изплати дела ѝ в проекта

11:30 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кремъл изгони американската ExxonMobil от "Сахалин-1" - един от най-мащабните петролно-газови проекти в Русия, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на инфромация от компанията. От месеци Русия блокира усилията на американския гигант да продаде своя дял от проекта, а сега делът ѝ е едностранно заличен.

Акционери в "Сахалин-1" са още руската "Роснефт", японската Sodeco и индийската ONGC Videsh. Проектът се поема от нов консорциум, създаден от руската държава в началото на месеца.

Exxon обвини Москва в експроприация и съобщи, че вече се е оттеглила от Русия. Компанията намеква, че има правни възможности да се бори с това изземване, но вероятно това би отнело години, коментират още от WSJ.

Още на 8 октомври руският президент Владимир Путин подписа указ, с който руската държава поема контрола над "Сахалин-1". В Exxon нямат илюзии, че Москва ще им изплати дела от 30%, който има в този проект.

Десетилетия наред Exxon Mobil имаше добри връзки с Русия и множество съвместни дейности по местни находища. Но от анексирането на Крим през 2014 година започна бавно да се отказва от общия си бизнес с руските си партньори. С началото на войната в Украйна през март компанията съобщи, че се оттегля изцяло от Русия.

През април Exxon намали съществено добивите на петрол от "Сахалин-1" - до 10 хил. барела на ден, спрямо 220 хил. преди това, цитирайки форсмажорни обстоятелства. Компанията не спря напълно работата си, защото този проект има значение за предоставянето на енергийни ресурси за жителите на острова.

И други петролни гиганти търсят начин да напуснат руския пазар. През февруари Shell съобщи, че излиза от "Сахалин-2", а BP търси купувач на 20-те процента, които притежава от "Роснефт".

Но Москва забрани с указ на президента Путин на западните инвеститори да продават своите дялове в енергийни проекти и финансови институции. Забраната важи до края на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още