IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия поема контрола над проекта "Сахалин 1"

Това се случва след като президентът Владимир Путин подписа указ за прехвърляне

14:31 | 08.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hector Foster/Bloomberg
Снимка: Hector Foster/Bloomberg

Президентът Владимир Путин подписа указ за прехвърляне на операциите по нефтения и газов проект „Сахалин 1“ на Русия – ход, който може да доведе до окончателното оттегляне на Exxon Mobil от Далечния изток на страната, пише Bloomberg.

Ново руско юридическо лице ще поеме правата и отговорностите на сегашния инвеститорски консорциум и на оператора Exxon Neftegas Limited.

Чуждестранните заинтересовани страни имат един месец, за да декларират дали ще запазят дяловете си в новата компания. Тези, които се откажат, ще имат право на компенсация, коригирана спрямо потенциалните загуби, възникнали по-рано тази година заради спирането на производството на „Сахалин 1“. Exxon спря работа там след руската инвазия в Украйна.

Акционери в проекта са Exxon Mobil, „Роснефт“, японската SODECO и индийската Oil & Natural Gas Corp. През август Exxon заяви, че води преговори за предаването на своя дял от 30% на необявена публично трета страна, но на следващия ден Путин издаде указ, забраняващ излизането на чуждестранни акционери от няколко стратегически проекта, включително „Сахалин 1“, до края на годината. Exxon оспорва указа.

През юли Путин подписа подобен указ за прехвърляне на операциите по проекта за природен газ „Сахалин 2“ на руско дружество.

Shell, която има 27,5% в проекта, заяви, че е „малко вероятно“ да се сдобие с дял в новото дружество, а японските Mitsubishi и Mitsui & Co. решиха да продължат инвестициите си в ключовото руско звено.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Нефелните рaшисти не са малки , да се оправят ... Краднаха самальоти , ще краднат и know how и оборудване , както краднаха на хората реколтата , желязната руда , тракторите съдомиялните машини и санитарният фаянс . Бетонна ограда , кльон с ток , ров с вода и картечни гнезда му тех и нас ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още