IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да поеме контрола и над "Сахалин 1"

Москва посочва, че заради санкциите на Запада добивът от проекта е намалял съществено

08:27 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия може да пристъпи към национализацията на още един газов проект - "Сахалин 1", след като пое контрола над "Сахалин 2", става ясно от коментар на депутата в Руската Дума Павел Завални. Той е председател на енергийната комисия в долната камара на руския парламент, пише Ройтерс.

Според коментара на Завални следващата стъпка за "Сахалин 1" е държавата да поеме контрол над проекта заради западните санкции. "Наложените санкции не позволяват на компаниите да бъдат ефективни в управлението на проекта, което създава рискове за нас и ни принуждава да вземем подобно решение", коментира Завални в онлайн пресконференция.

По данни на руските власти добивът от "Сахалин 1" в момента е намалял значително - до 10 хил. барела на ден спрямо 220 хил. барела заради рестрикциите на Запада.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че все още няма решение за "Сахалин 1".

Преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се променя оператора на проекта за втечнен газ "Сахалин 2", в който мажоритарен дял има "Роснефт". Москва дава възможност на другите акционери  - Shell и японските Mitsui и Mitsubishi, да докажат своите права в проекта.

Акционери в "Сахалин 1" са "Роснефт" (20%), ExxonMobil (30%), японският консорциум SODECO (30%) и индийската Oil and Natural Gas Corp (с 20%). На този етап японският акционер отказва коментар по казуса заради конфиденциално споразумение с американски акционер, а ONGC очакват, че дори и при действия от страна на Москва ще успеят да запазят своя дял.

ExxonMobil коментира още през март, че напуска проекта.

Япония заяви през май, че ще започне да намалява покупките на руски петрол. Русия е петият по големина доставчик на петрол в Япония. Най-голямата рафинерия в страната - Eneos Holdings, вече не купува петрол от Русия, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още