IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP преодоля негативите от излизането от руския пазар

Петролната компания ще увеличи дивидентите за своите акционери с 10%

13:19 | 02.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британският петролен гигант BP съобщи за ръст на печалбата през второто тримесечие и както повечето си конкуренти в бранша анонсира разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции. От отчета на компанията е видно, че през периода април - юни печалбата достига 8,5 млрд. долара, или най-голямата за последните 14 години.

Компанията ще изкупи акции за 3,5 млрд. долара, след като в първата половина на годината направи покупки за общо 4,1 млрд. долара. Също така и увеличава дивидентите за тази година с 10% до 6,006 цента за брой, става ясно още от публикацията на сайта на ВР. По време на пандемията през 2020 година компанията намали дивидента за първи път от десетилетие до 5,25 цента.

Компанията успява да преодолее негативите от първото тримесечие, когато изтри над 24 млрд. долара заради излизането от руския пазар. Заради войната в Украйна ВР се раздели с дела си от 19,75% в "Роснефт" и прекрати участието си в съвместни проекти в Русия.

Петролните компании съобщават за рекордни печалби през последните месеци в резултат от високите цени на енергийните ресурси и горивата. Финансовите резултати станаха причина в много държави да се обмислят допълнителни данъци, с които пък да бъдат подкрепени потребителите, засегнати от енергийната криза.

Прогнозата на BP са цените на петрола и природния газ, както и на петролните продукти да останат високи и през третото тримесечие на 2022 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Максимум след още година целият цивилизован свят ще е преодолял всички негативи от излизането си от Русия ( те не че ще са кой знае какви негативи де, от порядъка на 1% от БВП в най -лошия случай) За сметка на това стремглавото пикиране на Северната Джамахирия в посока Третият свят все повече ще се ускорява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още