IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани на западни инвеститори да продават участието си в стратегически проекти

Мярката засяга енергийни гиганти и банки от държави, които подкрепят санкциите срещу Русия

09:56 | 08.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Архив Ройтерс
Архив Ройтерс

Русия забрани на инвеститори от т.нар. "враждебни" държави, тоест държавите от ЕС, САЩ, Канада, Япония и други, да продават дялове в енергийни проекти и банки до края на годината, пише Ройтерс. Тези държави наложиха редица санкции срещу Москва от началото на войната в Украйна. В резултат много западни инвеститори напуснаха руския пазар.

Сега Москва се опитва да ограничи изтичането на капитали, коментират анализатори. В някои случаи (например за проекта "Сахалин 2") руската държава дори директно национализира дяловете на чуждестранните акционери.

С указ на президента Владимир Путин, подписан в петък (5 август),се забранява на акционери от държави, които подкрепят санкциите срещу Русия, да продават своите дялове в стратегически проекти, банки, компании, които произвеждат оборудване за производство на енергия, както и в проекти за добив на петрол, газ и въглища. Тази забрана влиза в сила незабавно.

Предвидени са и някои изключения, които трябва да получат специално одобрение от Кремъл и централната банка. В указа на президента не се споменават изрично имена на инвеститори.

Ройтерс припомня още, че в края на миналата седмица "Роснефт" обвини ExxonMobil, че саботира добива в "Сахалин 1", след като американската компания съобщи, че търси купувач на 30-процентния си дял в проекта. Exxon отказа коментар на новината, макар че преди дни съобщи, че има съществен напредък в процедурата по продажбата на дела си в руския проект.

Shell също опитва да се отърве от руските си активи.

Не само енергийните гиганти обаче се опитват да продадат активи в съвместни компании в Русия . Например банките UniCredit, Citi Group и Raiffeisen също търсят начин да се изтеглят от пазара и твърдят купувач на активите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Путин смяташе, че е хванала запада за топките, но ми биха шута у дупето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Не ме разбирах погрешно, не заемам страна в този спор, защото вероятно 99,99% не знаем цялата истина за събитията, поради което Рашките нахлуха в Украйна.Но е сериозно, когато едната страна (визирам "Демократичния свят", Сашово, ЕС, Великобритания, Япония и др.), налага санкции към Агресора, съответно този Агресор да не налага реципрочни мерки, като тези с Газта, било то дори с измислени причини, като предтекст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: sssaaaЩо се напъваха 20г и кусур , крадците на съдомиялни машини да се правят на сигурен , надежден и икономически изгоден , политически независим , газодоставчик ... ?! ... Кое от тези неща е вярно ... ?! ... Ривете по форумите разни каскети , иначе четем светът се смее с глас на обирджиите на курници и батерии от хоремагът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
До: karadjataНа мен пък много ми е итересно защо ЕС реват, че Русия им намаляла газта. ЕС не са ли си самодастатъчни и санкционрат Рашките, пък после реват.Значи от една страна "Демократичните страни" могат да налагат санкции, да блокират сметки в уж независимият МВФ и прочие, обаче от другата страна да ревеш, че си имал договори за газ и ся лошите Рашки не ги изплявали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
karadjata
преди 1 година
Много ми е интересно защо "великата Русия" се страхува и забранява на чуждестранните компании да я напуснат??? Нали ся 'много велики и самодостатъчни", май май не са нито велики нито самодостатъчни. Май са си само едни крадци, пирати, измамници, рекетьори, агресори, алкохолици, ***, *** детеубийци...рашисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още