IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекции смекчават санкциите на ЕС за руския петрол, но кой ще се възползва?

Големи търговци ще могат да сключват сделки за доставка в трети страни, но европейски компании все още нямат право да предоставят застраховки и други услуги

13:14 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снмика: Архив Ройтерс</em></p>

Снмика: Архив Ройтерс

През юли ЕС актуализира санкциите срещу Русия, опитвайки се да ограничи "течове". Корекцията обаче позволява увеличение, макар и малко, на количествата петрол, които Русия изнася, пише Bloomberg. Причината е състоянието на петролните пазари в момента, въпреки че приходите от продажбата на петрол се използва от режима в Кремъл за финансиране на военната инвазия в Украйна.

Ако обаче доставките бъдат преустановени изцяло, това ще доведе до голям недостиг на петрол на пазарите. Ако потоците се насочат извън Европа, то това ще доведе до пренасочване на търговията, но не и на обемите, обясняват анализатори.

С последния си пакет от санкции срещу Русия ЕС потърси баланс на три неща - как да намалят приходите на Москва, намалявайки негативните ефекти върху европейската икономика и минимизирайки ефектите върху световната икономика. Съюзниците трудно се разбраха кой е най-добрият начин да постигнат това.

Актуализацията на европейските санкции предвижда облекчаване на режима по отношение на някои банки и държавни компании като "Роснефт", ако те са съществени за доставките на храни, селскостопански стоки и петрол в трети страни. По този начин се избягват проблемите с хранителните доставки и енергийната сигурност по света, коментираха от ЕК при представяне на пакета.

Или с други думи петролните компании сега ще могат да сключват сделки с "Роснефт", без да се опасяват от санкциите. Bloomberg обаче посочва, че това не е решаващо, защото забраната за предоставяне на услуги, включително и застрахователни, от които се нуждаят корабите при пренасянето на петрола, още стоят. Те бяха част от шестия пакет със санкции срещу Москва.

Забраната за предоставяне на застраховки за товари петрол и за трети страни ще влезе в сила през декември 2022 година, а в началото на 2023 година - и за преработените петролни продукти.

Остава и забраната за покупката на руски петрол в страните от ЕС, освен в няколкото изключения, сред които България и Унгария. Но държавите от общността, които имат възможност да ползват руския петрол, нямат право да го изнасят, включително и преработен.

Или с други думи - голям петролен търговец на теория може да сключи сделка за доставки на руски петрол извън ЕС, както и страните от Г-7. Но допълнителните услуги - застраховка, финансиране и т.н., няма да могат да бъдат предоставяни от европейски компании. Това вероятно ще спъне желанието на много от компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още