IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ейдриън Аш: Санкциите върху руското злато няма да се отразят на цените на пазара

По какъв начин рецесията ще се отрази на настроенията на инвеститорите, коментира директорът за проучвания в BullionVault

19:39 | 27.07.22 г.
Ейдриън Аш: Санкциите върху руското злато няма да се отразят на цените на пазара

„Руското злато беше ефективно блокирано от глобалния пазар между 2014 г. и 2018 г. заради западните санкции около нахлуването в Крим. По онова време това не се отрази особено на златото, световните финансови пазари растяха, а златото не беше толкова търсено. Почти цялото производство в Русия се изкупуваше от руската централна банка. В момента не знаем какво точно се случва, може би централната банка отново купува вътрешната продукция, а може би тя се изнася в страни, които не са наложили санкции“, коментира Аш.

Анализаторът напомни, че доскоро Русия беше голям доставчик на лондонския пазар на злато. „Той е най-големият пазар на метали в света, а Русия е вторият по големина производител и е най-близо географски, така че това е логично, посочи Аш и потвърди, че миналата година Русия е осигурила 25% от ръста на вноса на злато.

Той обаче не смята, че Лондон ще страда от липса на предлагане заради санкциите. „Златния пазар винаги намира начин. Видяхме по време на пандемията и затварянията как златото си намери път с различни транспортни компании“, припомни той.

Според него обаче проблем може да има с паладия. За разлика от златото, при платината и паладия търсенето е индустриално и те намират широка употреба, особено в автомобилната индустрия.

„Русия е най-големия производител на паладий и е много вероятно той да тръгне към Китай за автомобилно производство, където се използва най-вече за правене на катализатори. От друга страна, икономическата обстановка и знаците за рецесия компенсират последиците от намаленото предлагане“, отбеляза Аш.

По думите му рецесията няма пряка връзка с цената на златото – в някои случаи тя е растяла, а в някои е падала.

„По-важни са американските лихвени проценти и дали Федералният резерв ще ги вдигне отново", коментира той. "Ако данните покажат, че САЩ са в техническа рецесия, Фед едва ли ще обявява нови резки увеличения със 75 базисни пункта. Златните ETF се свиха като обем през последните месеци, защото сред спекулантите витаят мечи настроения и очакванията за лихвите са още силни, но рецесия утре би разочаровала тези очаквания.“

Ще спечели ли от сегашната криза доларът? Защо силната американска валута е нещо лошо за повечето инвеститори по света? Идва ли краят на евтините пари? Какво показва анкетата на BullionVault сред инвеститорите за апетита към златото? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още