IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява предоставяне на счетоводни, консултантски и ПР услуги за Русия

Официално е потвърдено, че България и Хърватия ще имат дерогация за петролното ембарго срещу Русия

11:55 | 03.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз забранява предоставянето на счетоводни, ПР и консултантски услуги за представители на Русия. Тази мярка е предвидена в шестия пакет със санкции срещу Москва, одобрен официално от европейските институции. По-късно днес (3 юни) ще бъде публикуван и списък с физическите лица, които попадат под санкции, като според медийни публикации от него ще липсва руския патриарх Кирил.

Изваждането на патриарха от списъка беше по искане на Унгария. С това беше преодоляна съпротивата на Будапеща относно забраната за внос на руски петрол в общността. Патриарх Кирил беше включен в първоначалния вариант заради негови коментари, че войната в Украйна е "религиозно прочистване" и благословията му на действията на руските военни.

Съобщението на Европейския съвет официално потвърждава, че България и Хърватия ще бъдат изключени от забраната за внос на руски петрол. На първо време петролното ембарго се отнася само до морските доставки и от него са изключени доставките на петрол през петролопроводи, тоест то няма да действа за Унгария, Чехия и Словакия, които нямат излаз на море и получават руския петрол през тръбопровода "Дружба".

И трите страни нямат друга алтернатива, а за България и Хърватия отлагането ще помогне за по-плавен преход към алтернативните доставки.

С шестия пакет в ЕС се надяват до края на годината да ограничат около 90% от вноса на петрол от Русия. В срок от осем месеца ще бъде забранен и вносът на преработени петролни продукти.  По този начин ще бъдат ограничени финансовите постъпления в руския бюджет, които Москва може да използва за финансиране на военните действия в Украйна.

Под санкциите попадат още три руски банки - най-голямата "Сбербанк", Московската кредитна банка (МКБ) и "Россельхозбанк", както и Беларуската банка за възстановяване и развитие. Тези финансови институции ще бъдат изключени от системата SWIFT.

Три руски държавни телевизии са вписани в санкциите на общността. Това са "РТР Планета", "Россия 24" и "ТВ Центр". От Европейския съвет допълват, че тези канали са проводник на манипулации, както и дезинформация и пропаганда относно военната инвазия в Украйна. Целта на Москва е да дестабилизира съседните държави и страни от ЕС с разпространението на тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
нямат никаква връзка- неформална или формална, - т.е.ИМАТ някаква връзка- формална или не формална... Естествено, пицата с 4те сирена е по-важна от коментара;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Дай статистика- може и от нашия ТР, според която бройката на фирмите с руски собственици- руски физически или юридически лица, регистрирани според нашето законодателство, които не са свързани лица с руски държавни фирми, надвишава броя на фирмите, регистрирани в България, чийто действителни собственици- руски ФЛ или ЮЛ- нямат никаква връзка- неформална или формална, с представители на руската държава;0 Имай предвид, че нито един руски програмист, ако ще да е гений, не може просто така да работи извън русия- напр. в ЕС в ЕС фирма, без да е подписал декларация за сътрудничество с фсб...Тези руски номера ги знаем всички бг. адвокати-руснаците да не мислите, че сме тЪЪЪпи и прости хора, м....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Забранено "за представители на Русия" - това значи за руски дипломати или за руснаци като цяло? Представител на една държава би трябвало да са президентът и дипломатите й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Това с консултантските услуги е отлична новина. На практика, руска фирма няма да може да си наеме ЕС фрийлансер, който да я консултира, а в същото време руското правителство да твърди в своите опорни точки, как ЕС граждани/ служители/ фрийлансери са лоши, лоши, лоши; че са нацисти; че подпалват войни и други такива измишльотини... Като ЕС гражданите сме ''лоши нацисти'', хайде сега всички руски фирми да се откажат от консултантските услуги, предоставени от ЕС юридически и физически лица, на своите фирми и да наемат за целта руски фрийлансери;0 Освен това- да видим колко от руските фрийлансери са компетентни да предоставят на практика целия спектър на бизнес услугите, които са под ''шапката'' на консултантските услугги;0 А да видим колко руснаци в русия работят или са работили напр. с кю-радар/ QRadar/, че да могат да дават консултации на руските фирми за имплементирането му в една руска фирма, при положение, че 1во е използвана от военните в сащ, а след това- от айбием;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още