IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските олигарси атакуват Съда на ЕС с дела по санкциите

Поне 18 от санкционираните олигарси са подали жалби в институцията

10:55 | 03.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Horst Galuschka/Getty Images</em></p>

Снимка: Horst Galuschka/Getty Images

Руските олигарси, санкционирани заради войната в Украйна, се редят в Съда на Европейския съюз в Люксембург, оспорвайки ограниченията, пише EUObserver.

Последният руснак, който подложи на стрес тест системата – магнатът в кетъринга и шефът на наемническата компания „Вагнер“ Евгений Пригожин – също понесе загуба.

Руските олигарси или членовете на техните семейства, които са със забрани за пътуване или замразени активи, са подали поне 18 иска в Общия съд в Люксембург от началото на войната, показват данни.

Броят вероятно е по-висок, тъй като някои ищци искат от съда да публикува само инициалите им през първия етап от процеса, защитавайки самоличността си.

Представители на ЕС очакват цифрите да се покачат предвид факта, че Европа вписа в черни списъци около 40 членове на най-големите бизнес семейства в Русия от началото на инвазията насам.

Висящите дела в момента се публикуват само с фамилиите на ищците, което затруднява да се определи кои точно са те.

Съпоставянето с фамилните имена от списъците със санкции обаче предполага, че 18-те ищци включват бившия собственик на Челси Роман Абрамович, милиардера Алексей Мордашов, банкера Михаил Фридман, инвеститора Игор Шувалов, бившия петролен магнат Генади Тимченко и металургичния магнат Алишер Усманов.

Исковете срещу санкциите на ЕС и свързаните с тях обжалвания могат да отнемат години, докато се стигне до решение.

Ищците имат право да използват иначе замразените им от ЕС средства, за да платят за тези разходи.

ЕС изгуби серия от високопрофилни искове, свързани със замразяване на беларуски активи, през последните години, включително срещу бившия президент Виктор Янукович и бившия премиер Микола Азаров. Загубите се дължаха на липса на доказателства.

В същото време адвокатите на ЕС са ограничени заради факта, че техните „пакети доказателства“ не могат да съдържат класифицирана информация, която европейските столици, одобрили списъците, може да са видели.

Победите обаче са пирови. Активите на Янукович, например, все още са замразени, защото той е изправен пред множество санкции, а успя да премахне само една. Освен това съдът в Люксембург не може да присъжда финансови щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Понеже си простичък, не проумяваш разликата между отнето и замразено. Твоето ще е отнето, като те налазят льобимите ти рупняци - там закон няма :) А той е разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Я бе юриста ,я да ни разясниш , що се наложи това, тия руски олигарси да съдят ЕС и на какво разчитат най вече след като отнемането на имуществото им е "законно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още