IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте ЕС скоро да се откаже от руския природен газ

С петролното ембарго на този етап общността достигна предела на санкциите си срещу руския енергиен внос

08:18 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на ЕС изненадващо се разбраха за петролно ембраго срещу Русия по време на срещата си на 30 май. Но не очаквайте скоро следващата логична стъпка - отказ от покупката на природен газ, пише в коментар европейското издание Politico.

След срещата си в Брюксел европейските лидери достигнаха предела си по отношение на санкциите за енергийния сектор на Русия. Забраната за внос на газ ще бъде по-скоро в ущърб на ЕС, отколкото на Русия, особено на фона на рекордната инфлация в еврозоната през май, сочеха коментарите.

Източник на Politico обясни, че тази позиция може да се промени, ако ситуацията в Украйна се усложни. "Днес обаче газът не е на дневен ред", смята той.

ЕС сякаш забавя темпото на плановете си за намаляване на зависимостта си от Русия, коментира още европейското издание. И тази позиция също води до спорове в общността, особено сред съседните на Украйна страни - Полша и Прибалтийските републики. Те искат по-сериозен натиск срещу руския президент Владимир Путин и тяхната позиция е ясна - колкото са по-строги санкциите, толкова по-бързо ще свърши войната.

Колкото по-бързо свърши войната, толкова по-слаб ще бъде негативният ефект за европейците. Русия използва приходите от продажбата на изкопаеми горива - по почти 1 млрд. евро на ден, за да финансира своите военни действия в Украйна, допълват още те.

Но останалите членове не могат да си представят бъдещето без руския газ на този етап. Австрийският канцлер Карл Нехамер коментира, че газът със сигурност няма да е част от следващия пакет санкции срещу Русия. 80% от вноса на газ в Австрия идва от "Газпром". Подобна е зависимостта и в други държави от общността, а като цяло 40% от суровината, внасяна в ЕС, е руска.

Все пак френският президент Еманюел Макрон коментира по този повод, че в момента нищо не може да бъде казано със сигурност, защото никой не знае как ще се развие войната.

Отказът от действия за газа за някои може да изглежда като изоставяне на украинците. Преди заседанието на Европейския съвет украинският президент Володимир Зеленски призова за забрана на целия енергиен внос от Русия.  Съветници на украинския президент обаче коментираха пред местни медии, че дори не са очаквали решение по отношение на руския петрол на тази среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още