IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария намери начин да забави още малко петролното ембарго срещу Русия

Работата по шестия пакет от санкции срещу Русия продължава

07:35 | 02.06.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP

Унгарският посланик успя да забави още малко приемането на шестия пакет санкции срещу Русия, пише EU Observer. Източници на изданието твърдят, че на заседанието на представителите на общността, на което трябваше да бъде облечено в правна форма принципното споразумение на европейските лидери от 30 май, Унгария е заявила, че няма да подкрепи включването на руския патриарх Кирил в списъка със санкционирани лица.

По този начин се блокира целият пакет, в който е включена и забраната за внос на руски петрол в ЕС. Това развитие на разговорите е изненадващо, особено след като премиерът на Унгария Виктор Орбан одобри по време на разговорите със своите колеги новите санкции срещу Русия.

75-годишният Кирил влезе в полезрението на лидерите на общността, след като нарече войната в Украйна "религиозно прочистване" и благослови действията на руските военни по време на свои проповеди.

Разговорите по шестия пакет продължават и днес (2 юни). Независимо дали руският патриарх бъде включен в списъка със санкции, или не, поведението на Унгария вече води до напрежение, споделят европейски чиновници пред EU Observer.

Франция, която председателства срещата, коментира, че е твърде късно да се правят подобни промени, защото лидерите на ЕС вече си стиснаха ръцете по предложението. Участници в срещата споделят, че Унгария изведнъж е представила своето искане, без да представи свои мотиви. Според друго мнение време е ЕС да каже "Стига!" на поведението на Виктор Орбан, който е окуражен  от постигнато споразумение по повод ембаргото за страната си по време на Европейския съвет.

На този етап унгарското Министерство на външните работи не коментират своята позиция.

Виктор Орбан е близък приятел на руския презиеднт Владимир Путин, разказва още европейското издание. Самата Унгария е изправена пред санкции от Брюксел, защото обвинения, че в страната не се спазва основният европейския принцип за върховенство на закона.

Освен петролното ембарго, в шестия пакет е предвидено още изключването на най-голямата руска банка - "Сбербанк", от системата SWIFT, както и забрана за разцпространение на три държавни руски телевизионни канала. По отношение на санкциите срещу физически лица в списъка е включено семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, както и десетки руски военни, които са обвинени в престъпления в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още