IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак Европа се задвижи…

Ако ЕС продължи да става независим от руската енергия, за Кремъл ще става все по-трудно да поддържа собствения си икономически модел

08:34 | 31.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тази вечер всички се опитват да избегнат впечатлението за разделен съюз. Всички с изключение на един. Настроението в залата беше добро, казва председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която говори като гост на специалната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел. Когато излиза от стаята, тя се усмихва и е оптимистично настроена. Олаф Шолц, германският канцлер, също се опитва да изглежда позитивен по своя размит начин. Водят се разговори „с желание да се постигне разбирателство", казва канцлерът. Единствено унгарският лидер Виктор Орбан очевидно засега не е заинтересован да поддържа впечатлението за единство.

Европейската комисия се държи „безотговорно", упреква унгарският премиер колегите си още преди началото на срещата с тях. Той има предвид преговорите и подготовката за тази среща на върха, които продължават от седмици. Този понеделник вечерта се очакваше тя да се конкретизира с петролно ембарго, което ще доведе до предвидим край на вноса на руски петрол в Европейския съюз. Но ЕК, казва Орбан, е подготвила този шести пакет от санкции, без да помисли за всички последици, без да намери решения за проблемите на страните, които са силно зависими от руския петрол - като Унгария.

И все пак малко преди полунощ председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обяви решението. След няколко часа интензивни преговори, след дискусии в по-малки групи и вечеря е постигнат компромис, който беше обявен още в дните преди срещата на върха. Решението предвижда ембарго върху доставките на руски петрол по море, които представляват около две трети от руския внос в ЕС. Въпреки това вносът по тръбопровода „Дружба", най-важният сухопътен тръбопровод за руски петрол, който снабдява основно Източна Европа, ще продължи по-дълго. За да не се излагат Унгария, а също и Словакия и Чешката република на риск от срив в доставките.

Нов импулс

Германия и Полша също са зависими от петролопровода „Дружба", но искат да се откажат от руските доставки по-скоро. До края на годината те вече няма да получават повече петрол от този тръбопровод. Като цяло вносът на руски петрол би трябвало да спадне до около десет процента от сегашния обем. Това е голяма крачка, както държавните и правителствените ръководители многократно подчертаха след решението на срещата на върха, но все пак ще минат няколко месеца, преди Европа да е готова. 

Поне решението беше взето тази вечер, защото не изглеждаше, че ще се случи. Преговорите се проточиха, включително защото Орбан поиска допълнителни гаранции. Ами ако тръбопроводът по пътя си през Украйна бъде повреден по време на войната? Тогава ще трябва да е възможно да продължим да получаваме петрол от Русия по море, настоява той. И също така поиска пари от ЕС за преоборудване на рафинериите в страната му и за свързване на Унгария с газопровод, който ще минава от адриатическото крайбрежие до Източна Европа. Как точно ще изглеждат обещанията към него, ще стане ясно през следващите дни, когато се уточнят подробностите по сделката. По принцип обаче решението е взето.

За това настояваше и украинският президент Володимир Зеленски, който присъстваше на срещата на върха вечерта чрез видеовръзка. Веднъж вече Зеленски бе разговарял директно с държавните и правителствените ръководители в ЕС и бе поискал от Орбан да подкрепи санкциите срещу Русия. Този път той докладва за драматичната ситуация в страната си, но не се обърна директно към отделните членове на кръглата маса, каза дипломат, който е присъствал на срещата. Въпреки това украинският президент призова европейците да сложат край на споровете помежду си и „възможно най-скоро" да приемат шестия пакет от санкции. Речта на Зеленски, която продължи около десет минути, предизвика нова динамика в залата, казаха дипломати, цитирани от Die Zeit.

От началото на тази война, която Русия води с необуздана жестокост, обаче отново и отново се задава въпросът доколко ефективни могат да бъдат икономическите санкции. И колко ефективно Европейският съюз предприема действия срещу тази война, отвъд доставката на оръжие. През тези три месеца стана ясно, че решения с големи последици за отделните държави членки не могат да бъдат наложени от мнозинството срещу малцинството, както на практика, така и формално. Това личи и от позицията на Германия по отношение на газовото ембарго, което германското правителство досега отказваше да подкрепи.  

Според преговарящите отделните страни се опитват да вкарат в преговорите и политически искания, но в крайна сметка всеки е загрижен за собствената си енергийна сигурност. А доверието в европейските съседи, че ще им помогнат с природен газ или петрол в случай на съмнение, не е особено голямо. По време на преговорите се чу, че Чешката република е раздразнена от Полша заради предишния пети пакет от санкции, при който беше решено да се прекрати вносът на въглища от Русия. По онова време им е обещано, че оттук нататък въглища ще се доставят от Полша. Досега обаче такива не са пристигнали.

Въпросът е доколко едно петролно ембарго вреди на Русия в момента. Особено ако това ембарго се предвижда да бъде въведено стъпка по стъпка през следващите месеци. Въпреки това първите приходи за Москва вероятно ще изчезнат бързо, особено поради спирането на вноса с кораби, а милиардните плащания към Русия ще се стопят. Владимир Путин не използва парите от Запада, само за да финансира войната си. Той също така използва еврата и доларите, за да купи големи количества рубли, да поддържа изкуствено високо търсене на руската валута и по този начин да поддържа обменния курс. Това вероятно ще става все по-трудно през следващите месеци.

Дори и тази сделка с ЕС да има своите слабости, най-вече защото отне много време, за да се осъществи, тя постепенно ще отслаби руската позиция. Но също така показва, че всички страни в тази война ще трябва да положат много усилия . Много държави членки на ЕС трябва първо да променят енергийните си доставки, да поемат рискове, за да предприемат действия срещу Путин. Но ако Европа продължи да става независима от руската енергия, за Кремъл ще става все по-трудно да поддържа собствения си икономически модел. И по този начин - да спечели тази война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Европа се задвижи, ама то въпросът е накъде? Да откажеш стратегическа суровина от сигурен доставчик, без да си намерил кой да го замени, това не е задвижване, а тежко ид-и-от-ство. Чакам по същата схема сами да си врътнат кранът и на руският газ. Още наесен урсулата ще се моли на влачещите я по брюкселските улици хора - поне да я умъpтвят по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 1 година
Нека мине поне една зима. Да не се окаже, че войната е била просто стръв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още