IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев обяви „ефективни“ контраатаки край Бахмут

Путин свика всички резервисти, а бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е бил на прием в руското посолство в Берлин

06:10 | 11.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Украински сили в района на Бахмут. Снимка:  EPA/Maria Senovilla
Украински сили в района на Бахмут. Снимка: EPA/Maria Senovilla

Украинската армия е отблъснала руските войски край Бахмут на места с до два километра. 

„Провеждаме ефективни контраатаки там", съобщи вечерта в Telegram командирът на украинската армия Олександър Сирский. В някои участъци от фронтовата линия на града, който от месеци е силно оспорван, руските войски са отстъпили с до два километра, каза той.

Според Сирский частите на руските наемнически сили „Вагнер", разположени в Бахмут, са били заменени от части на редовната руска армия в някои участъци. Тези по-слабо обучени части вече са разгромени, каза Сирский. Въпреки това „битката за Бахмут продължава". Твърденията на украинските военни за успех първоначално не могат да бъдат проверени независимо.

Междувременно ръководителят на руските наемнически сили „Вагнер“ се опасява от обкръжаване на неговото подразделение в боевете около Бахмут. 

„С оглед на липсата на боеприпаси „месомелачката" вече заплашва да се обърне в обратна посока", написа вечерта в Telegram Евгений Пригожин. Поради големите загуби „Вагнер“ е трябвало да остави защитата на фланговете на редовните части на руската армия, които обаче са билиотблъснати. 

„Сега съществува сериозна опасност от обкръжаване на „Вагнер“ поради срив на фланговете", пише Пригожин. „А по фланговете вече се появяват пукнатини и се рушат". По оценка на Пригожин Бахмут няма „никаква стратегическа стойност".

От месеци градът е в центъра на сраженията на източния фронт в Украйна. След няколко неуспеха превземането на Бахмут ще бъде преди всичко символичен успех за руските сили. От друга страна, украинските военни подготвят широко очаквана контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии в южната и източната част на страната.

Владимир Путин свиква всички резервисти 

В разгара на войната Русия свиква своите резервисти за ежегодни учения. Документът, подписан от президента Владимир Путин, вече е публикуван в Държавен вестник. Въз основа на документа резервистите могат да бъдат ангажирани за тазгодишните учения с незабавен ефект. С този указ Министерството на отбраната може да изготви съответните инструкции до военноокръжните управления, които след това ще призоват регистрираните при тях резервисти за учения, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

С оглед на войната в Украйна много резервисти вероятно ще се усъмнят дали в техния случай наистина става въпрос само за учения, или ще бъдат изпратени на фронта в съседната страна. Още по време на неотдавнашните повиквания на новобранци много млади мъже са предпочели да избягат в чужбина. Според чуждестранни оценки Русия разполага с около два милиона резервисти, като се твърди, че до 150 000 от тях вече са на служба в Украйна.

С указ на Путин от средата на април руските мъже могат по-лесно да бъдат призовавани в армията. Промените в закона вече предизвикаха голяма несигурност сред руското население. В съответствие с тях вече не е необходимо да се връчват лично известия за наборна военна служба, а могат да се предават по електронен път. На наборниците, регистрирани онлайн, вече не се разрешава да напускат Русия, докато не се явят в армията. Много руснаци се опасяват, че сега отново ще бъдат призовани масово мъже на фронта в Украйна. Кремъл отрича подобни планове.

Стотици хиляди мъже избягаха в чужбина

През есента стотици хиляди мъже са избягали в чужбина в рамките на първата вълна на мобилизация, която отчасти бе организирана хаотично. Други руснаци избегнаха наборната служба, като не живееха на адреса на регистрацията си, така че известието за наборна служба, което първоначално важеше само в писмена форма, не можеше да бъде връчено. Ръководството на Русия вече е затворило тази вратичка.

Онези, които не се явят във военния комисариат в срок от 20 дни от получаването на призовката, може да очакват драстични ограничения в ежедневието си: например на отказалите се от военна служба вече не се разрешава да карат кола или да купуват недвижими имоти. Регистрацията като самостоятелно заето лице и отпускането на заеми също вече няма да са възможни.

Допълнителни вълнения предизвикаха медийните съобщения от края на април, според които студенти в Москва и други градове са получили заповеди за наборна военна служба. Говорителят на президента Дмитрий Песков също коментира темата: „Честно казано, за първи път чувам за това. Какви са тези призовки?" Той дори не знаел за какво става въпрос.

Герхард Шрьодер бе приет в руското посолство 

Отделни германски действащи и бивши политици, сред които бившият канцлер Герхард Шрьодер от социалдемократите и лидерът на „Алтернатива за Германия“ Тино Хрупала, са присъствали на прием в руското посолство в Берлин по случай годишнината от победата над нацистка Германия. Според Хрупала и други участници Шрьодер е бил там със съпругата си Со Йон Шрьодер-Ким. Самият той не е отговорил на запитванията на медиите. Според Berliner Zeitung много други германски политици не са присъствали в знак на протест срещу руската агресивна война в Украйна. Сред останалите участници са левият политик Клаус Ернст и бившият генерален секретар на ГДР Егон Кренц.

По данни на посолството сред присъстващите на приема са били представители на страните-членки на ОНД и „приятелски страни" от Азия и Африка, както и ветерани, представители на Руската православна църква и германската общественост. В речта си руският посланик Сергей Нечайев е изтъкнал, че „машината на смъртта" на германците е коствала живота на 27 милиона съветски граждани.  Много германци осъждат действията на бившия канцлер Шрьодер. Снимка:  EPA/FILIP SINGER Много германци осъждат действията на бившия канцлер Шрьодер. Снимка: EPA/FILIP SINGER

Според текста на речта, публикуван на уебсайта на посолството, той се е оплакал, че „все по-често се правят опити за изопачаване на историята в полза на настоящата политическа конюнктура, за приравняване на жертви и палачи, както и на победители и победени". „На нацизма не трябва да се дава нито една възможност да се възроди, дори и като русофобия", е казал Нечайев.

Владимир Кличко: Шрьодер е отвратителен 

Бившият световен шампион по бокс Владимир Кличко осъди остро появата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в руското посолство. 

„Посещението на Герхард Шрьодер на тържеството в руското посолство показва, че и той лично подкрепя престъпната война срещу Украйна", заяви Кличко пред вестник Bild. По този начин политикът нарушавал всички ценности, които Германия и Западът отстояват. 

„Как може един бивш германски канцлер да падне толкова ниско и да празнува заедно с руснаците, които убиват нас, украинците, които разрушават нашата инфраструктура, които искат да ни заличат?", попита риторично Кличко и добави: „Не намирам това за нищо друго освен за отвратително“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Квичaт ли копейките? Музика за ушите на нормалния човек. Бяха се хванали като удавник за сламка за пPaccия като контра на Свободния свят, където те самите са пълен провал и имаха някаква надеждичка, че пак ще дойде време да се обират мандри, разграбва чуждо имущество и ще се раздават постове на принципа кой повече е *** москалския ботуш. Но с всеки ден надеждата на копейниците умира, затова толкова жално квичaт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 10
sssaaa
преди 11 месеца
Зелкич, незнам кой какво е обърнал, ама всеки ден от сутрин до вечер безделничиш във форума с първи коментари. Вместо да безделничиш защо не отидеш да се биеш за Укрите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa... тези ли обърнаха нощните вълци на зануленият детеубиец в Бахмут ?! ... https://youtube.com/shorts/gn1tPeCFIjQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
Pyramid
преди 11 месеца
До: sssaaa Войната се протака нарочно. Миналата година, предположих, че ще трае поне 2 (две) години. Засега, прогнозата не е опровергана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 23
Импeраторът
преди 11 месеца
До: sssaaa напротив - укрианците имат много загуби ... не говоря само за инфраструктурата, за ситуацията на икономиката им във война и големия брой напуснали страната. Ще са нужни десетилетия, за да се възстанови човешкия потенциал и още много повече, за да се превъзмогне ужасът от окупацията. Укрианците имат избор - трагедия докато продължи войната, или трагедия завинаги. Руснаците също имат избор - да живеят в кочинката си, в бедността в която са свикнали или да умрат в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 26
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa... колко пъти по 100к праща , моля осветли ни нас заблудените ... щото нали там едни секретни листета излезнаха , дето има едни цифри по тех и доста ясно се чете колко са ... или ти разполагаш с още по-секретни данни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 15
sssaaa
преди 11 месеца
До: Импeраторът А Украйна колко пъти до сега праща по 100к на фронта? Много едностранно гледаш на нещата. Колко мобилизации имат Укрите и колко Рашките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 16
danchomentata
преди 11 месеца
Важното е ,че Меси сипва номинации в мелничката на вгъзражадане от Козяк го гласат за обединител на нацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 29
Импeраторът
преди 11 месеца
В азиатската хорда има големи проблеми. Очакваме Пригожин скоро да падне от прозореца. Стрелков също. Путин няма избор освен да прати на фронта нови 100 000, които да бъдат убити до началото на есента. След това ще му мислим :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 34
zelka007
преди 11 месеца
хех ... друзя антиваксъре-газовици , ще речете кви са тези 5-10кв.км дето украинците са освободили за един до обяд ?! ам'че такива бре , дето свuнята пригожин три месеца завладява ... :))) ... ще сте свидетели на множество такива малки контра офанзивни действия , във всяка слаба точка , украинците ще газят с танкове рашибозуци по окопите , и изведнъж някъде линията на съприкосновение ще се разпадне неконтролирано до границата в жест на добра воля ... всичко върви по план , след три дена в Киев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още