IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна още няма одобрен план за контраофанзивата си

Киев има всичко необходимо да си върне окупираните след 24 февруари 2022 г. територии, смята Антъни Блинкен

23:34 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна още няма одобрен план за контранастъпланието си - има разработени варианти и в зовисимост от обстоятелствата - ще бъде взето едно или друго решение. Това твърди секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, цитиран от украинската агенция "Униан".

"Хора, които знаят нашите точни планове, не съществуват. Окончателният план още не е одобрен", заяви той в коментар за общия украински информационен канал. 

През април Данилов коментира изтичането на секретни документи от Пентагона с думите, че много малко хора в Киев са наясно с плановете на армията. Разработени са много варианти и единствено главнокомандващият ген. Валерий Залужни ще вземе решение кой и кога да бъде активиран.

Преди дни министърът на отбраната на страната Олексей Резников коментира, че в Киев се опасяват от свърхочакванията около възможността Украйна да си върне окупираните територии. Но самият президент Володимир Зеленски не допуска офанзивата им да не донесе резултат. Може би няма да можем да си върнем всичко, но контранастъпление ще има и то ще бъде успешно, коментира той по време на брифинг след срещата си с нидерландския премиер Марк Рюте и белгийския му колега Александър де Кроо в Хага.

Украйна има всичко необходимо, за да си върне териториите до 24 февруари 2022 година, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от CNN. "Не става въпрос само за оръжия, но и за обучение, което да гарантира, че украинците могат да използват системите, които им предоставяме", каза Блинкен на съвместна пресконференция с британския външен министър Джеймс Клевъри. 

"И е важно, разбира се, те да имат правилните планове, за имат отново успех", коментира още американският държавен секретар.

В Киев обаче не смятат да спрат до границите си през 2022 година и планират освобождението и на Крим, който беше едностранно анексиран през 2014 година, и това беше заявено нееднократно на много нива, включително и от президента Володимир Зеленски. Той е категоричен, че без връщането на полуострова, войната никога няма да приключи и сигурността на Украйна няма да бъде гарантирана.

По-рано днес (9 май) Вашингтон обяви нов пакет помощ за Украйна, който подсилва въздушната отбрана и запълва нуждите от артилерийски снаряди, стана ясно още от съобщение на Пентагона.

Клевъри също изрази своята надежда, че украинските военни ще се справят със задачата да освободят окупираните територии. "Но трябва да бъдем реалисти", заяви той и допълни, че това е "истинския свят, а не холивудски филм".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още