IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Всички очакваме друг Владимир в Хага

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руски

21:24 | 04.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде съден за военни престъпления в Хага, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски по време на посещението си в Нидерландия. "Всички искаме да видим друг Владимир тук, в Хага", заяви той по време на изказването си в дискусията "Няма мир без справедливост".

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент заради депортацията на украински деца в Русия. За това престъпление няма давност и Путин трябва да бъде арестуван във всяка страна, която признава юрисдикцията на съда. Това са общо 123 държави по света, но сред тях не са САЩ, Китай, както и самата Русия.

Тази заповед за арест поставя под въпрос посещението на Владимир Путин в Южна Африка през август. Тогава трябва да се проведе форумът на БРИКС и руският президент е поканен за участие, но Южна Африка е една от страните, които признават юрисдикцията на Международния наказателен съд.

По време на своето изненадващо посещение в Хага Володимир Зеленски се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте и на Белгия Александър де Кроо. По време на брифинга след разговорите между тримата украинският президент заяви, че няма да се търсят хибридни формати на съдебния процес, а ще работи за трибунал, чрез който да бъде потърсена отговорност за всички военни престъпления, извършени в Украйна.

"През 2014 година Минските споразумения доведоха до хибриден мир - знаем до какво доведе това. Затова Украйна не може да се съгласи нито с някакъв хибриден мир и хибриден трибунал", коментира още той в Хага.

Няма табута за F-16 за Украйна

За доставката на F-16 няма табута, коментира премиерът на Нидерландия Марк Рюте по време на преконференцията. Той коментира, че се водят дебати, по подобие на "танковата коалиция", с партньорите Дания, Великобритания и ?елгия. Рюте призна, че темата е чувствителна, както е била и доставката на танковете Leopard 2, но днес те вече са в Украйна.

"Можем дълго да говорим за F-16", допълни Зеленски и обясни, че това е труден въпрос, но очаква положително развитие на казуса. Преди ден в Хелзинки той коментира, че вероятно бойните самолети ще бъдат доставени от партньорите след началото на контраофанзивата. 

"Вярваме в успеха на нашата контраофанзива и ще направим всичко възможно [...] Не мислим, че може да се провалим, това не е нашият път", категоричен беше украинският президент. Той обаче допълни, че вероятно няма да има "пълен успех" на офанзивата.

Нидерландският премиер повтори коментара на Йенс Столтенберг, че мястото на Украйна е в евроатлантическото семейство и в НАТО. Но също както Зеленски коментира, че трябва да бъдем реалисти - страната не може да се присъедини към Алианса, докато трае войната. Володимир Зеленски обаче поиска гаранции, че страната му ще бъде приета в НАТО след края на войната, което ще бъде гаранция за сигурност на Украйна.

Относно европейските перспективи на Украйна Рюте коментира още, че е впечатлен от работата на Киев и скоростта, с която се извършват нужните реформи. 

По време на разговорите е станало въпрос и за създаването на механизъм, чрез който Украйна да получи замразени руски активи под формата на репарации за възстановяване на страната. Това може да стане само по законен път, отбеляза белгийският премиер Александър де Кроо. Той допълни, че Белгия и ЕК търсят правната рамка как могат да бъдат използвани руските активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
ае пратете им някой от двойниците и всичко ще е точно... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Голландская болезнь (эффект Гронингена) негативный эффект, оказываемый влиянием укрепления реального курса национальной валюты, в результате бума в отдельном секторе экономики, на экономическое развитие. https://***.nytimes.com/2019/10/24/business/energy-environment/netherlands-gas-earthquakes.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Абе Арабелската плоча още ги потапя през Турция https://***.rijkswaterstaat.nl/en/water/water-safety/the-flood-of-1953
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: pinoccio ... и ти ли кат рашибозуците , неква мания към перални , съдомиялни и пране ... нещо като статус на превъзходство , а ?! кат се срещнат рашибозуци и вместо здраствуй , ти переш ли се ве ?! демек имаш трофей от СВО-то и вече се переш ... :))) ... нефелен oлuгoфрен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
pinoccio
преди 11 месеца
А, бе, тоя пере ли я тая мръснозелена фланелка? Ако фамилията му беше Червенски, сигурно щеше да ходи с будьоновка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Diskesuper
преди 11 месеца
До: ratten Искам да видя акта за раждане с изписано володимир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
ratten
преди 11 месеца
шлифертие в хага, трябва да знаят, че се изписва володимир, не владимир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още