IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в историята си МВФ отпуска заем за държава във война

Украйна ще получи финансиране в размер на около 15,6 млрд. долара от институцията в следващите четири години

09:36 | 22.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна ще получи финансиране в размер на 11,6 млрд. специални права на тираж, или около 15,6 млрд. долара, от Международния валутен фонд (МВФ) като част от по-широк пакет за подкрепа на финансовата стабилност, икономическото възстановяване и европейски перспективи. За първи път в своята 77-годишна история финансовата институция отпуска заем за държава във война, предава Bloomberg. Досега МВФ отпускаше средства за страната чрез инструменти за спешна помощ. Киев започна преговори за пълна кредитна програма през юни 2022 година.

Икономическата програма за Украйна е за срок от четири години, допълват още от МВФ и трябва да бъде одобрена от борда на институцията. Очаква се това да стане в следващите седмици. Условията по нея бяха договорени в периода 8-15 март по време на двустранни срещи с чиновници от фонда и представители на украинската държава във Варшава, става ясно още от съобщението на институцията.

Войната, която започна Русия, доведе до свиване на украинската икономика с 30% през 2022 година, коментира ръководителят на мисията на МВФ за Украйна Гевин Грей. Руската инвазия увеличи нивото на бедността и страната се изправи пред остри макроикономически предизвикателства на фона на разширяването на фискалния дефицит. 

Киев обаче успява да поддържа финансова стабилност благодарение на външната подкрепа и умелата политика, коментират още представителите на фонда.

Очакванията на МВФ са през следващите тримесечия да започне стабилизиране на икономиката, подкрепено от възстановяването на критичната инфраструктура, макар и заплахите от ескалация на конфликта да остават. На този фон прогнозата на институцията за украинската икономика е за движение в диапазона от -3% до 1% през 2023 година.

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева беше в Украйна и разговаря с президента Володимир Зеленски в края на февруари. Тогава тя отбеляза, че всички институции в страната работят въпреки пълномащабната война. "Много съм впечатлена от факта, че страната и правителството работят много добре в тези извънредни условия на инвазията", коментира Георгиева, цитирана от пресцентъра на Офиса на украинския президент.

Тя отчете още и бързото възстановяване на социалната инфраструктура и местната власт в разрушени населени места в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
Ако Украйна загуби войната, МВФ ще си загубят парите. Този заем ясно говори за виждането им за края на конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Скоро и у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Когато МВФ ви дойде на гости! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... Не за първи път рассийката погазва споразумения и договори ... каквото повикало такова отговорило ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
За първи път става ясно, че Демокрацията и погазване на Устава на МФВ са нарушени и губят своя замисал. Но всяко начало си има и своя край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още