IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е получила 32 млрд. долара финансова помощ през 2022 г.

14 млрд. долара от отпуснатите средства са грантове, сочат данни на националната банка

17:43 | 26.01.23 г. 3
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

През 2022 г. международните партньори на Украйна са отпуснали на страната финансова помощ в размер на 32 млрд. долара, сочат данни на националната банка, цитирани от информационната агенция Униан. От тях към 14 млрд. долара са под формата на грантове, тоест те са отпуснати безвъзмездно, но с конкретна цел.

Най-голяма е помощта от САЩ - 12 млрд. долара, следвана от тази от ЕС - 8 млрд. долара, Международния валутен фонд (МВФ) - 2,7 млрд. долара, както и Канада и Германия, които са отпуснали съответно 1,9 млрд. долара и 1,6 млрд. долара.

Финансовата подкрепа е помогнала на Киев да покрие бюджетния дефицит през месеците на войната, както и да стабилизира размера на валутните си резерви до 28,5 млрд. долара към края на миналата година. Тези средства са достатъчни за поддържане на валутния пазар в страната, сочат от институцията.

Отчитайки заявките за финансова подкрепа за 2023 година (в размер на около 38 млрд. долара, от които 18 млрд. евро от ЕС), Украйна ще може да финансира бюджетния дефицит, без да се налага да емитира дълг на международните пазари. Средствата са достатъчни и за запазване на нивото на валутните резерви, дори и при запазване на нивото на риска. От националната банка очакват размера на валутните резерви да намалее до 27 млрд. долара в края на 2023 година, но след това се очаква ръст.

По-рано днес (26 януари) ООН публикува анализ за развитието на световната икономика, в който отказва да даде прогноза за икономиката на Украйна през 2023 г. и 2024 г. Предварителните данни сочат, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с над 30% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 1 година
"Предвоенното украинско правителство е едно от най-лошите в света - корумпирано и контролирано от няколко богаташи, за сметка на украинския народ." - изказване на Бил Гейтс от 23 януари 2023
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят да съсипе страната, да нанесе щети на Русия те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още