IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прогнозира забавяне на ръста на българската икономика до 1,5% през 2023 г.

Има риск за изпълнението на Целите за хилядолетието, предупреждават от организацията в доклад

11:25 | 26.01.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Войната в Украйна поставя на изпитание световната икономика и експертите на ООН прогнозират за 2023 година най-бавния ръст в последното десетилетие. В доклад, публикуван на сайта на организацията, се очаква глобалният брутен вътрешен продукт да се повиши с едва 1,9% тази година след покачване с 3% през 2022 г.

Изминалата година донесе много сътресения за света - остатъчни ефекти от пандемията от коронавируса, войната в Украйна и свързаните с нея хранителна и енергийна криза, ускоряването на инфлацията и ръстът на дълговото бреме. В допълнение държавите започват все по-ясно да изпитват негативните ефекти от климатичните промени, е записано още в доклада.

За България експертите прогнозират забавяне на ръста на икономиката от очакваните 3% през 2022 г. до 1,5% през 2023 г. По този показател обаче страната ни ще бъде една от най-добре представящите се в ЕС - като цяло за общността очакванията са за разширяване на икономиката с 0,2% през 2023 г.

През 2024 г. се очаква ръстът на българската икономика да се ускори отново до 3%.

Прогнозите сочат забавяне на инфлацията у нас - от очакваните 14% през 2022 г. до 7,5% през 2023 г. и 3,2% през 2024 г. Устойчив остава пазарът на труда - безработицата през миналата година е била 5,3% според изчисленията на ООН и ще достигне до 4,3% през тази година. Прогнозата за 2024 г. е за минимално повишение - до 4,5 на сто.

Върху представянето на страната ни сериозно влияние оказва войната в Украйна и забавянето на цялата европейска икономика, където са основните ни търговски партньори. Влияние оказаха и високите цени на енергоресурсите и засушаването, което влоши показателите в селското стопанство. Това е валидно за почти всички държави в Югоизточна Европа, допълват още експертите. След мощния старт на 2022 г. икономическият растеж бързо беше ограничен, като основен източник на растеж е вътрешното търсене, а в някои държави и успешният туристически сезон.

Предварителните данни сочат, че БВП на целия регион се повишава с 2,8% през 2022 г., а през тази година ръстът ще се забави до 2,3 на сто. Очакванията са той отново да се ускори до 2,8% през 2024 г.

Икономиката на Украйна

Икономиката на Украйна се свива с повече от 30% през 2022 година, отбелязват още от ООН. Причината е разрушената инфраструктура, нарушените производствени и търговски дейности, както и значителното намаление на работната сила и миграцията на украинците вследствие на войната.

ООН не прави прогноза за развитието на украинската икономика през 2023 г. Перспективите са трудни за прогнозиране и зависят от редица фактори - на първо място от прекратяване на военните действия и начало на възстановяването, което ще изисква огромни финансови ресурси.

Киев получи финансова подкрепа от 18 млрд. евро от страните от ЕС за цялата 2023 година, с които да покрие част от бюджетния си дефицит. Според оценките на ООН той ще бъде в размер на 5 млрд. долара, но украинските власти са малко по-оптимистично настроени, тъй като заради осигурената финансова подкрепа за тази година Министерството на финансите отново премина на годишно планиране на разходите, а не както през 2022 г. - на месечно.

Руската икономика е по-устойчива от очакваното

Руската икономика е по-устойчива от очакваното - анализатори прогнозираха спад на БВП от 10-15% през 2022 г., но в крайна сметка данните на ООН показват свиване с около 3%. Компаниите имаха натрупани много резерви и това им помогна да продължат да произвеждат въпреки санкциите. Действията на централната банка пък позволиха да бъде съхранена финансовата стабилност на Русия, посочват още екпертите на ООН.

Укрепването на руската рубла вследствие от голямото положително салдо по текущата сметка и контрола върху движението на капиталите спомогна за борбата с инфлацията. Това даде възможност на страната да се откаже от първоначалните ограничения върху парично-кредитната политика и да възстанови паричните потоци в частния сектор. Ако ситуацията се запази, руската икономика ще се свие с 2,9% през 2023 г., прогнозират от ООН.

Бившите социалистически републики получават позитивен импулс от войната в Украйна - много от компаниите, напускащи руския пазар, се настаняват в съседните страни и повечето повишават търговските потоци с Русия, допълват още от ООН.

В Общността на независимите държави (ОНД), в която влизат Русия и бившите социалистически републики, обаче се очаква рецесия. През 2022 г. икономиката в региона се свива с 3,3%, а прогнозата за 2023 година е за допълнителен спад от 1%. В тези изчисления не се включва Украйна.

Риск за изпълнението на Целите на хилядолетието

Забавеното икономическо развитие поставя под риск изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие, опасяват се от ООН. От организацията планират да проведат среща по целите през септември 2023 г.

"Настъпващите безпрецедентни времена изискват и безпрецедентни мерки", коментира по този повод генералният секретар на организацията Антонио Гутереш.

Подобни мерки включват пакети със стимули за изпълнението на целите, част от които са изкореняване на бедността и глада, гаранции за равенството, достъп до образование и борба с климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още