IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна очаква по-малък бюджетен дефицит през 2023 г.

Заради по-предсказуемата финансова подкрепа страната отново може да мине на годишно планиране на разходите

16:14 | 10.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна очаква свиване на бюджетния дефицит през 2023 г., пише Bloomberg, като се позовава на данни, представени от финансовия министър Серхий Марченко. Според тях бюджетният дефицит ще намалее до 3,5 млрд. долара месечно от 5 млрд. долара през 2022 г. Това се дължи на подобрената събираемост на данъците в последните месеци и свиване на разходите. 

През тази година финансовата подкрепа за Украйна е по-предсказуема - ЕС например одобри 18 млрд. евро за цялата 2023 година, което позволява на Киев отново да премине на годишно планиране на разходите, а не на месечно, както беше след началото на войната. САЩ също оказваха месечна помощ на Киев в обем на поне 1 млрд. долара през 2022 г. Очакванията са, че през 2023 г. САЩ и ЕС заедно ще осигурят към 36 млрд. долара финансова помощ за Украйна, допълва Euronews. 

Междувременно предварителните данни показват, че украинската икономика вероятно се е справила малко по-добре от очакваното през миналата година. Войната е свила брутния вътрешен продукт на страната с 30,4% и това е най-тежката година от икономическа гледна точка за Киев от обявяването на независимостта през 1991 г. 

Все пак очакванията през 2022 г. бяха за много по-голямо понижение на фона на блокираните пристанища, загубата на бизнеса в окупираните територии, на площи за селското стопанство и мащабните разрушения на инфраструктурата, както и заради увеличените разходи, свързани с военните действия. Според украинската анализаторска компания украинската икономика е започнала да забавя спада си в последните месеци на годината и е започнала да се адаптира към новите условия.

През 2022 г. с действията си централната банка също е допринесла за стабилизирането на икономиката. Още в първите дни курсът на националната валута беше фиксиран на нивата преди войната. Това продължи до юли, когато институцията беше принудена да девалвира курса, приближавайки го до пазарния. В някои моменти, особено през юни, централната банка харчеше по 1 млрд. долара на седмица, за да поддържа курса на националната валута - с емитирането на военни облигации и отпечването на към 400 млрд. гривни, или около 12 млрд. долара. 

Украйна е експортно ориентирана държава, но заради руската инвазия износът през 2022 г. намалява с 35%, припомня Ройтерс. Губейки този "локомотив", украинските власти са разчитали на финансовата подкрепа на международните институции и партньори. По данни на властите в Киев през 2022 г. страната е получила към 31 млрд. долара под формата на грантове и заеми. 

Прогнозата за 2023 г. е, че няма да има видимо възстановяване на икономиката и вероятно БВП на страната ще се свие с още 5%. 
Украйна приключи 2021 г. с ръст на икономиката от 3,4% и преди войната Световната банка прогнозираше ускоряване на растежа през 2022 г. до 4,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахах, ykропия може изобщо да не съществува до края на годината, бе - какъв бюджет? Къкъв бюджет изобщо може да има 404, която разчита само на чужди подаяния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
yELLOW pRESS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още