IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е вероятността войната все пак да приключи през 2023 г.?

Измина почти година от руската инвазия в Украйна. През това време Киев спечели големи победи и придоби военно надмощие. Ще остане ли така?  

16:37 | 04.01.23 г. 27
Автор - снимка
Създател
Войник преминава през частично разрушения град Бородянка. Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Войник преминава през частично разрушения град Бородянка. Снимка: Spencer Platt/Getty Images

След десет месеца безмилостна война в Украйна перспективите се промениха. По-голямата част от експертите вече не смятат, че е изключено Киев да излезе победител в конфликта с Москва - поне дотолкова, че руските войски да трябва да се изтеглят поне до границите от 24 февруари.

След първата руска офанзива и големите сухопътни завоевания, които обхванаха около една пета от украинската територия, украинските сили постоянно отблъскват войските на Владимир Путин. През февруари много от експертите, които сега смятат, че Украйна има предимство, смятаха това за абсолютно невъзможно.

Това, което доведе до украинските успехи, е добре известно и може да се обобщи приблизително така: Украинците се оказаха по-умни и по-способни да се бият, отколкото Русия и Западът първоначално смятаха. А Западът се оказа по-решителен и единен, отколкото предполагаше Путин. От друга страна, руската армия се оказа хартиен тигър в много области, напълно смазан от илюзорните военни цели, пише в свой анализ германският Tagesspiegel.

Украинските връщания на завладените по-рано земи продължават на вълни: Териториалните придобивки са последвани от по-дълги паузи за реорганизация на войските и събиране на боеприпаси и оборудване.

След две успешни офанзиви в Херсон и Харков, които Киев успя да завърши навреме за „сезона на калта“ през есента, от началото на зимата двете армии до голяма степен са в статично положение една срещу друга.

Въпросът за 2023 г. е: ще остане ли така? Ще успее ли Русия да предотврати следващите украински офанзиви, да замрази конфликта и да постави световната общност пред свършен факт? Това вероятно е най-добрият сценарий, на който Путин може да се надява в момента.

Всъщност има някои причини и фактори в полза на този сценарий:

Нито една от страните няма въздушно превъзходство на фронта, което води до тежки загуби. Теренът трябва да бъде завладян от пехотата в предимно дребномащабни битки войник срещу войник - понякога около отделни окопи, както сега в Бахмут. Видеоматериали от украински дронове показват окопи, пълни с руски трупове. Окопната война прави бързите пробиви практически невъзможни (изключение прави украинската контраофанзива в Харков).

Точно затова окопите и отбранителните съоръжения са толкова ефективни за блокиране на настъплението за продължителен период. Украинците демонстрират това в Бахмут. Районът е един от най-силно охраняваните в Източна Украйна, а съоръженията, изграждани и укрепвани в продължение на години, устояват на руската атака от месеци. Ранен украински боец. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images Ранен украински боец. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Не е чудно, че междувременно Русия също започна да изгражда отбранителни съоръжения. Както в Източна Украйна в Луганска област, така и в южната част на страната във все още окупираната част на Херсон. Дори по крайбрежието на Крим, на плажовете, руски работници са прокопали позиции. По протежение на част от фронта са разположени т.нар. драконови зъби - бетонни блокове с форма на пирамида, предназначени за забавяне на танкове. Освен това има обезопасени оръдейни позиции.

Русия може да заеме новите позиции през следващите месеци с помощта на десетки хиляди мобилизирани войници. Поради недостатъчната си военна подготовка обаче тези войници не са в състояние да провеждат сложни настъпателни действия. Експертите, а също и украинските военни, обаче са убедени, че те са в състояние поне значително да забавят украинските офанзиви. Те поне облекчават проблема, че Русия окупира сравнително голяма територия с твърде малко войници.

Предстои да разберем колко силно ще се проявят всички тези фактори през следващите месеци.

Съществуват обаче и някои фактори, които предполагат, че Украйна може да запази инерцията от последните месеци. Наред с другото, роля играе и обучението на десетки хиляди украински новобранци в страни от НАТО. Те влизат в битка много по-добре обучени от много от руските си колеги.

Към това се прибавят и всички фактори, които доведоха до успехите на Украйна през последните месеци:

  • почти постоянно висок боен дух
     
  • разбираема военна цел: защита на родината 
     
  • до голяма степен функциониращата комуникация и координация между отделните военни части
     
  • способността на командирите да се адаптират гъвкаво към военните ситуации и предизвикателства
     
  • тясна координация между това, което е желано от политическа гледна точка, и това, което е възможно от военна гледна точка в дадения момент.
Последна актуализация: 16:37 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Тиквун си и затова не разбра ! Китай и САЩ играят заедно за да елиминират русия. Има ли нещо неясно ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Руски троляк не се притеснявай помощите ще идват наред и с увеличаваща се бройка на оборудването. Ленд/Лийз работи. Точно както работеше за руснаците през ВСВ :) Сега отивай да си четеш урока какво означава това и защо САЩ не бива да бъде въвличана във войни. ПСВ и ВСВ се видя какво стана когато САЩ се намесиха... е сега ще стане същото :) А отсрани Китай само чака да прилапа нещо. Ххехехехехехех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: andy: Аз пък мисля,че САЩ и Китай особенно последния чака колапса на пендерацията за да си върне едни земи отнети преди век и нещо :) руската пендерация е лакома и както винаги става и с Хитлер стана така всъщност с всички нацита става така ... лаком гз кръв сре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: aldy: Пак пропусна важното :) НАЦИТАТА или хитлеристите нападат други държави. Сега погледни картата .. виж кой кого нападна и си отговори на въпроса кой са нацистите и хитлеристите :) Вкарваш си опорките отзад защото миришат и ги давай на разни руски тролейбуси. Не "фърфят" дрогарю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 ... и Крим ще си върнат тая година, всичко ще си върнат! Още надцняваш рашибозука, а те реално приключиха отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: Tikva007Велики глупости си написал :) Пак от някой "гений" като скот ритер ли ги чете? :)В Украйна няма да има мир, докато на нейната международно призната територия има и 1 руски ***. САЩ няма да сключат никаква сделка с Русия, която да узаконява и 1 м2 анексирана територия. И ако цента за това е ядрена война - so be it!Oт ден 1 на настоящата война говоря, че Русия я загуби в момента, в който я започна не зависимо какво св случва на бойното поле. Това го говоря даже още от 2014та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Американците постигнаха всичко, което им трябваше в Европа. Сега трябва да го легитимират, конституират и бетонират чрез някаква сделка в Украйна, за да си освободят ресурси и да се захващат с Азия. Или поне такива са им плановете, ако нещо не се оплеска. Военните бюджети растат, защото само глупците не знаят, че такива глобални и екзистенциални системни кризи като тази, която от години лекуват с аспирин, се лекува само с глобална, или достатъчно голяма война и рестарт на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Делор, Барозу, Юнкер - разликата е в крачола. Олешка си е ваша - вие си я измислихте. Украйна тази година прави последна конвулсия нещо да постигне на фронта и плонжира за мир, иначе гушва китката. Още една такава зима не се предвижда, защото и тази тепърва започва в Украйна. Това са прогнози на американски анализатори. Байдън докара актьорчето във Вашингтон, за да му обясни ситуацията - помощ за тази година с кллизма, догодина - йок! Игра на войници - до април! После - на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... Вероятно ще ги изтикат от територията си без Крим . В Крим рашибозука се окопава сериозно . Край на войната няма да има скоро . Блатните opkи дълго време ще продължават безнаказано да обстрелват територията , украинците ще им връщат ... Искаха демилитаризация рассияните , а получиха тотално милитаризиране на цялата си западна граница ... Никой не се готви за мир . Военните бюджети на УСА-то , ЕС , Япония и мордор са увеличени неколкократно и за години напред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... За Бедрянск и Мелитопол не съм писал ... Но и на тях ще им дойде редът , след ликвидирането на ЛНР ... На мойто флопи барем са му в ред траковете , не е като твойто да си съчинява по картинка : зануленият нечестив детеубиец(путин) си седял и си хортувал с Жак Делор как да създаде ЕС ... :))) ... Олешка още ли е ваша ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още