IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е вероятността войната все пак да приключи през 2023 г.?

Измина почти година от руската инвазия в Украйна. През това време Киев спечели големи победи и придоби военно надмощие. Ще остане ли така?  

16:37 | 04.01.23 г. 27
Автор - снимка
Създател
Войник преминава през частично разрушения град Бородянка. Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Войник преминава през частично разрушения град Бородянка. Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Най-важният въпрос в момента е: кога ще свършат боеприпасите на враждуващите страни?

В крайна сметка обаче нещо друго може да се окаже решаващо за изхода на войната: наличието на боеприпаси. През последните седмици от фронтовата линия, както и от западните военни и разузнавателни служби, все по-често се появяват съобщения, че запасите от боеприпаси в Русия са на изчерпване.

Вярно е, че само военното ръководство в Кремъл има точна представа за запасите, ако изобщо има такива. Освен това почти нищо не се знае за точния производствен капацитет на Русия във военния сектор и за това доколко той функционира въпреки санкциите. Последните публично достъпни данни, които позволяват да се направят предположения, са отпреди поне десет години.

Експертите смятат за конкретен признак на „глада за снаряди", както го наричат на английски (shell hunger) факта, че Русия все повече използва стари боеприпаси и все по-често се снабдява с патрони от Беларус, Иран и Северна Корея. Докладите на украинските войници на фронтовата линия също показват, че интензивността на руския обстрел е намаляла през последните месеци. Това важи с особена сила за артилерията.

Изглежда, че дори Русия, със сравнително големите си запаси от стари боеприпаси, не е подготвена за много дълга война в огромен мащаб.

Артилерията е ядрото на руската армия, около което досега се развиваше цялата военна стратегия в Украйна. Процедурата: цели райони земя се подлагат на непрекъснат обстрел, докато не се окажат неспособни да бъдат задържани. След градушката от снаряди напред се придвижва пехотата.

Това е подходът, който Русия използва, за да постигне последните си успехи в Луганск през лятото. Цели територии в Източна Украйна вече са превърнати от експлозиите в разрушени пейзажи. 

И не само руската офанзива зависи от артилерията. В Херсон например руснаците държат украинците на разстояние в продължение на седмици с тежък артилерийски огън. Руските войски се изтеглят, едва след като доставките спрат, тъй като украинците до голяма степен са прекъснали пътищата за снабдяване.

И двата примера показват едно: без артилерия руската армия би била силно отслабена. А и не само артилерийските боеприпаси могат да се превърнат в проблем за Москва. Украинското разузнаване смята, че Москва също така не разполага с ракети за обстрел на критична инфраструктура в Украйна. Запасите от руски ракети ще стигнат до март, заяви наскоро украинското разузнаване. Някои от ракетите, поразяващи Украйна, са били произведени наскоро, съобщи наскоро Wall Street Journal - от завода директно на бойното поле.

Никоя държава не е подготвена за дълга голяма война

Две числа дават представа за ролята на масовостта в руския подход. През лятото само в Донбас руснаците изстрелваха по 10 до 20 хиляди артилерийски ракети на ден. Според американски официални лица през ноември руското потребление на целия фронт е било около 20 хил. снаряда на ден. За успешната офанзива в Харков през есента украинците се нуждаеха от около 32 хил. изстрела - в продължение на няколко дни.

Украинците трябва да намерят начини да пестят боеприпаси и да ги използват ефективно, а Западът трябва да увеличи производствените си мощности“
Мик Райън
австралийски бивш генерал

По данни на украинците дневното потребление на артилерийски боеприпаси в момента е около 4 до 7 хиляди изстрела.

Тук Киев има две решаващи предимства. Западната артилерия е много по-точна от руската. Това означава, че са необходими по-малко изстрели, за да се уцели целта. Руските ракетни установки са проектирани да унищожават цели райони - и руснаците се надяват да уцелят целта си. От друга страна, Himars на САЩ са проектирани да унищожават целта си с една ракета.

И още: Украйна може да се възползва от запасите и производствените мощности на всички подкрепящи я държави - въпреки че те също постепенно изпразват запасите си и едва сега, след почти година война, се увеличава производството на оборудване и боеприпаси. Към октомври само САЩ са доставили около един милион снаряда за западните артилерийски установки (тук е списъкът с доставките в PDF формат) - на месец могат да се произвеждат само 14 хил. нови снаряда. А Украйна до голяма степен е изчерпала запасите си от съветската епоха.

Австралийският бивш генерал Мик Райън смята, че въпросът за наличността на боеприпаси е един от решаващите фактори през следващите месеци: „Украинците трябва да намерят начини да пестят боеприпаси и да ги използват ефективно, а Западът трябва да увеличи производствените си мощности“. Войната в Украйна до голяма степен е изпразнила запасите на украинците, руснаците и западните държави, пише той.

САЩ също така разчитат на Запада да обучава украински войници. Неотдавна американски служител заяви пред Washington Post: „Мисля, че ако успеем да обучим по-големи формирования - роти, батальони - как да използват огъня, да създават условия за маневриране и след това да могат да маневрират по начина, по който американските военни го правят на бойното поле, тогава ще сме в друга точка. Тогава няма да ви трябват един милион патрона за артилерията“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Тиквун си и затова не разбра ! Китай и САЩ играят заедно за да елиминират русия. Има ли нещо неясно ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Руски троляк не се притеснявай помощите ще идват наред и с увеличаваща се бройка на оборудването. Ленд/Лийз работи. Точно както работеше за руснаците през ВСВ :) Сега отивай да си четеш урока какво означава това и защо САЩ не бива да бъде въвличана във войни. ПСВ и ВСВ се видя какво стана когато САЩ се намесиха... е сега ще стане същото :) А отсрани Китай само чака да прилапа нещо. Ххехехехехехех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: andy: Аз пък мисля,че САЩ и Китай особенно последния чака колапса на пендерацията за да си върне едни земи отнети преди век и нещо :) руската пендерация е лакома и както винаги става и с Хитлер стана така всъщност с всички нацита става така ... лаком гз кръв сре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: aldy: Пак пропусна важното :) НАЦИТАТА или хитлеристите нападат други държави. Сега погледни картата .. виж кой кого нападна и си отговори на въпроса кой са нацистите и хитлеристите :) Вкарваш си опорките отзад защото миришат и ги давай на разни руски тролейбуси. Не "фърфят" дрогарю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 ... и Крим ще си върнат тая година, всичко ще си върнат! Още надцняваш рашибозука, а те реално приключиха отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: Tikva007Велики глупости си написал :) Пак от някой "гений" като скот ритер ли ги чете? :)В Украйна няма да има мир, докато на нейната международно призната територия има и 1 руски ***. САЩ няма да сключат никаква сделка с Русия, която да узаконява и 1 м2 анексирана територия. И ако цента за това е ядрена война - so be it!Oт ден 1 на настоящата война говоря, че Русия я загуби в момента, в който я започна не зависимо какво св случва на бойното поле. Това го говоря даже още от 2014та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Американците постигнаха всичко, което им трябваше в Европа. Сега трябва да го легитимират, конституират и бетонират чрез някаква сделка в Украйна, за да си освободят ресурси и да се захващат с Азия. Или поне такива са им плановете, ако нещо не се оплеска. Военните бюджети растат, защото само глупците не знаят, че такива глобални и екзистенциални системни кризи като тази, която от години лекуват с аспирин, се лекува само с глобална, или достатъчно голяма война и рестарт на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Делор, Барозу, Юнкер - разликата е в крачола. Олешка си е ваша - вие си я измислихте. Украйна тази година прави последна конвулсия нещо да постигне на фронта и плонжира за мир, иначе гушва китката. Още една такава зима не се предвижда, защото и тази тепърва започва в Украйна. Това са прогнози на американски анализатори. Байдън докара актьорчето във Вашингтон, за да му обясни ситуацията - помощ за тази година с кллизма, догодина - йок! Игра на войници - до април! После - на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... Вероятно ще ги изтикат от територията си без Крим . В Крим рашибозука се окопава сериозно . Край на войната няма да има скоро . Блатните opkи дълго време ще продължават безнаказано да обстрелват територията , украинците ще им връщат ... Искаха демилитаризация рассияните , а получиха тотално милитаризиране на цялата си западна граница ... Никой не се готви за мир . Военните бюджети на УСА-то , ЕС , Япония и мордор са увеличени неколкократно и за години напред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... За Бедрянск и Мелитопол не съм писал ... Но и на тях ще им дойде редът , след ликвидирането на ЛНР ... На мойто флопи барем са му в ред траковете , не е като твойто да си съчинява по картинка : зануленият нечестив детеубиец(путин) си седял и си хортувал с Жак Делор как да създаде ЕС ... :))) ... Олешка още ли е ваша ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още