IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия започват да питат за наказателна отговорност за убити руски военни

Русия обстрелва гражданска инфраструктура в Украйна, а украинските военни отговарят с обстрел над военни обекти

18:50 | 03.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Русия расте гневът заради претърпените в последните дни загуби в Украйна, пише CNBC в своя преглед на военните действия. Изданието посочва, че редица депутати настояват за наказателна отговорност за ръководителите в операцията, които са поставили военнослужещите в опасност.

Украйна съобщи преди ден за атака над казарма в Макеевка, в близост до Донецк. При удара са загинали 400 военнослужещи, а 300 са ранените. Москва официално признава за 63 смъртни случая и повече от 100 ранени. Според украинците военните са се събрали на тържество по случай настъпването на 2023 година, а украинското разузнаване ги е засякло заради увеличения мобилен трафик в региона.

На този етап информацията не може да бъде проверена независимо, но геолокализирани данни потвърждават разрушенията в едно от училищата в град Макеевка, в което, според Украйна, са били разположени военните и въоръжение, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя преглед на 313-я ден от войната. Много военни кореспонденти и руски анализатори на военната операция критикуват остро слуващото се в последните дни, допълват още от неправителствената организация.

Самото Министерство на отбраната на Русия опита да прехвърли вината на организацията на военните сили на самопровъзгласилата се ДНР. Според военните кореспонденти дори има искания за оставката на ръководителя на ДНР Денис Пушилин.

Като цяло има сериозни търкания между отделните армии, които воюват в Украйна на страната на Русия. Критики към ръководството често отправя ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Приближените до него кореспонденти отбелязват, че той е посрещнал 2023 година на фронтовата линия, докато руският президент Владимир Путин е записал своето обръщение, обграден от военни, за които дори в Русия започнаха да се появяват съмнения, че са подставени лица, допълват още от ISW.

Според бившия военен, сега анализатор на военните действия в Украйна Игор Гиркин, който е и един от осъдените на първа инстанция за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии през 2017 година, новогодишната реч на Пригожин е била "невероятна", отбелязвайки корупцията и бюрокрацията в руската армия.

Пригожин опитва да накара Москва да легитимира "Вагнер", макар че частните военни компании в Русия са извън закона. Той настоява за същите привилегии за участниците в паравоенното образувание, както и на военните в руската армия.

В последните дни Русия извърши мащабни ракетни удари и удари с дронове срещу гражданска инфраструктура в Киев и други части на Украйна. Снимки, разпространени в социалните мрежи в Украйна, показват, че част от тях са надписани с надписи "Честита Нова година!". В отговор Украйна нанесе няколко удара по военни обекти на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
ами на Путин е - той започна СВО, той е пряк виновник за всеки загинал крепостник... ами да, ама в РФ човека е просто материал, няма излишни чувства при загубата му ... туй са техните ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още