IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Продължавайте с доставките на оръжие, за да постигнем мир!

С всяка следваща ракетна атака срещу Украйна Русия се приближава към международен трибунал, смята Зеленски 

06:43 | 30.12.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка:  EPA/TERJE BENDIKSBY
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/TERJE BENDIKSBY

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия и другите страни от алианса да продължат да доставят оръжие на Украйна. „Може да звучи парадоксално, но военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира", заяви норвежецът пред информационната агенция dpa. Според него това е свързано с факта, че руският президент Владимир Путин е трябвало да бъде убеден, че няма да постигне целта си да поеме контрола над Украйна. Тогава би могло да се стигне до мирно решение чрез преговори, което да гарантира оцеляването на Украйна като независима демократична държава.

По този начин Столтенберг даде да се разбере, че смята неотдавнашните украински нападения срещу военни обекти в Русия за напълно легитимни. „Всяка страна има право да се защитава. Украйна също", каза той. Столтенберг добави, че украинските нападения също трябва да се разглеждат в контекст. Ставало дума и за руски атаки срещу гражданска инфраструктура, целящи да лишат украинските граждани от вода, отопление и електричество през зимата, каза той.

Международният трибунал се приближава, казва Зеленски

Според президента на атакуваната държава Володимир Зеленски с всяка следваща ракетна атака срещу Украйна Русия се приближава към международен трибунал. „С всяка подобна ракетна атака Русия само се вкарва все по-дълбоко в задънена улица", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение само няколко часа след последната мащабна руска атака с крилати ракети и т.нар. дронове камикадзе. „Статутът на най-големия терорист в света" ще се отрази на Русия и нейните граждани за дълго време напред, каза той. 

В разговорите си с чуждестранни държавни и правителствени ръководители украинският лидер се опитва да спечели подкрепата им за създаването на Международен наказателен трибунал по модела на Нюрнбергския трибунал, пред който политици и военни от Москва да отговарят за агресивната война срещу Украйна. Според Зеленски последната руска ракетна атака отново е нанесла сериозни щети на енергийната мрежа в големи части на страната. 

Поредна атака срещу летище „Енгелс“ 

Според властите в Саратовска област в южната част на Русия противовъздушната отбрана е свалила дрон близо до военното летище „Енгелс-2“. „Противовъздушната отбрана се е активизирала на територията на областта. Унищожен е неизвестен обект", съобщи губернаторът Роман Бусаргин в канала си в Telegram. Нямало опасност за населението.

Военното летище, на което Русия разполага стратегически бомбардировачи за ракетни атаки срещу Украйна, беше атакувано два пъти през декември. Според руски военни източници два изтребителя са били леко повредени при първата атака, а при втората са загинали трима войници. Министерството на отбраната все още не е коментирало атаките.

Руската армия отново предприе масирана ракетна атака срещу Украйна и по-специално срещу инфраструктурата за доставка на енергия. За изстрелването на такива ракети Русия използва, от една страна, флота си в Черно и Каспийско море, а от друга - стратегически бомбардировачи, повечето от които са разположени в „Енгелс“.

Нападенията срещу „Енгелс“, който се намира на повече от 500 км от границата с Украйна, също така предизвикаха спекулации за възможна атака на украински дрон срещу Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не коментира сигурността на въздушното пространство над руската столица. Това е задача на Министерството на отбраната, каза той, запитан от журналисти.

Британците виждат руска слабост в ПВО отбраната във въртешността на страната

Според британски оценки предполагаемото нападение на украински дрон срещу руското военно летище показва уязвимостта на руската противовъздушна отбрана. Става все по-ясно, че Русия изпитва затруднения да отблъсква атаки дълбоко във вътрешността на страната, заяви Министерството на отбраната в Лондон.

Според него това вероятно се дължи на недостига на модерни системи за противовъздушна отбрана като SA-22 Panzir. „Освен за защита на стратегически обекти като „Енгелс“, в момента тези системи са необходими в голямо количество за защита на щабове в близост до фронтовата линия в Украйна", се казва в доклада, като се цитират разузнавателни данни.

Британското министерство на отбраната ежедневно публикува информация за хода на войната от началото на руската агресивна война срещу Украйна в края на февруари, като се позовава на разузнавателна информация. По този начин британското правителство иска едновременно да се противопостави на руското представяне на информация и да държи съюзниците информирани. Москва обвинява Лондон в целенасочена кампания за дезинформация.

Още новини от вечерта:

  • Украинският президент Володимир Зеленски похвали „героичната" противовъздушна отбрана на страната си ден след голямото руско ракетно нападение.
     
  • Президентът на САЩ Джо Байдън подписа новия проектобюджет на своята администрация, който включва милиарди помощи за Украйна. Около 45 млрд. щатски долара са предвидени за подпомагане на Украйна.
     
  • Великобритания изпраща в Украйна детектори за метал и оборудване за обезвреждане на боеприпаси. 
     
  • Според съветничката на украинския президент Альона Вербицка след руската инвазия са изчезнали около 15 000 войници и цивилни. Украинските власти неведнъж са подчертавали, че цели семейства, включително деца, са извеждани от окупираните територии в Русия.
     
  • Украинското министерство на отбраната предложи да участва в разследването на ракетния удар по територията на Беларус. Министерството е готово за „обективно разследване на инцидента", се казва в изявление. 
     
  • Според Украйна няколко руски войници са били убити в околностите на контролирания от Русия пристанищен град Бердянск. Украинските сили са атакували руски бази, съобщи украинският генерален щаб. 
     
  • От 21:00 ч. на 31 декември в катедралата "Успение Богородично" в Киев засега не могат да се отслужват служби. Това е решено от украински орган, който отдава под наем на православната църква голяма част от световноизвестния манастир „Киевска пещера“.
     
  • Руското правителство заяви, че иска да отвори петролопровода „Дружба" за транзит на казахстански петрол за Германия. Русия е готова да се съгласи с такова искане, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред информационната агенция „Интерфакс“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
VenislavRN
преди 1 година
Пичове ясно че дискусия няма да има, не знам с кой ме бъркате и нямам никаква представа за 1ви март. Няма какво повече да пиша но тука, но все пак да си знаете да няма грешни очаквания заради тая грешка с ника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Столти да каже нещо за "груз 200" от 2000 поляка, насаждащи мир в укрия? И още ще има. Да не говорим за бандюгите-наемници от Близкия Изток, които дадоха фира от няколко десетки хиляди. За самите урки мненията са противоречиви. Ze твърди за 4-5000, Акушерката се изтърва за 100 иляди, а американски експерти стигат дори до 403 иляди. За руснаците е ясно - милион, милион и половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: VenislavRN хахахаха, добре дошъл отново, глууупако! и честит нов профил, но уговоркаа за 1ви март остава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
VenislavRN
преди 1 година
До: ИмпeраторътДори не си спомням въпросния човек, но пък е ясно като бял ден че те откраднали ник-а на друг съфорумец, след промяната на интерфейса. Иначе, мисля че стария ми ник беше gesell.Сега като изчистихме тези дребни подробности, има ли нещо да допринесете за дискусията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: VenislavRN охо Амеба007 добре дошъл обработно! Липсваше ни идиотизъм ти? По-скоро не :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
С всяка следваща ракетна атака срещу Украйна Русия се приближава към международен трибунал, смята Зеленски === Ze няма да умре от естествена смърт. Това вече му е съвсем ясно. И може да пелтечи каквото му скимне. А дефакто украинската войска е разходен материал, нещастни жертви на чужди интереси. А "цимилизованите" лицемери не дават дума да се продума за спиране на конфликта и мирно решение. На тях мир не им трябва. Та ще си докарат на главата голяма беля. Доста скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Укрия беше готвена за днешните събития от много време, доста преди нацисткия пуч от 2014 г. А след 2014 г. баба Меркелица ви каза какво са вършили в Укрия - напомпване с оръжия, обучаване на войските от хиляди натовски инструктори и строеж на солидни фортификационни съоръжения около Донбас. Избудалкаха простодушния и доверчив Жужо и февруари следваше стремително настъпление от 160 хилядна армия срещу милициите на СНР и ЛНР имащи около 40 хиляди бойци. Путин ги изпревари само с няколко дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: VenislavRN То на всички е ясно, че военните действия ще приключат след като се поизпразнят складовете с оръжия. След това ще имаме конфликт подобен на този между Сърбия и Косово. Целта за всички е ясна, но неясно беше поведението на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
VenislavRN
преди 1 година
Отделно мисля че трябва да се въздържаме от емоционално морализаторстване. Нито САЩ и страните от НАТО са нецивилизовани защото бомбардираха Ирак и редица други страни, нито пък Русия е нецивилизована. Не знам и какъв урок ще даваме, това не е някакво непослушно дете. Нито пък ще има гаранции за някакъв световен мир и кумбая за нашите поколения, справка цялата човешка история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
VenislavRN
преди 1 година
Ами аз не знам дали си заслужава, бъдещето ще покаже. Обаче със сигурност Йенс Столтенберг лъже като казва че снабдяването на Украйна е най-бързия път към мира. За мен избрания път е целенасочено най-бавния към мира. Дори директна намеса на НАТО ще доведе много по-бързо до мир под някаква форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още