IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва атаките срещу освободения Херсон

Москва е изстреляла 33 ракети чрез системи за залпов огън по цивилни цели в Херсон за последните 24 часа

16:55 | 28.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските военни сили са засилили минохвъргачните и артилерийски атаки срещу наскоро освободения град Херсон, Южна Украйна, като същевременно упражняват постоянен натиск по фронтовите линии в източните региони на страната, съобщава Ройтерс, цитирайки украинската армия.

Русия е изстреляла 33 ракети чрез системи за залпов огън по цивилни цели в Херсон за последните 24 часа до ранните часове на сряда, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си доклад. Русия отрича да е атакувала цивилни.

Тежките боеве продължават и около контролирания от Украйна град Бахмут - източната част на Донецк, сега до голяма степен унищожен - и на север, около градовете Сватове и Кремина в провинция Луганск, където украинските сили се опитват да пробият руската отбранителна линия.

Сирените за въздушна тревога също прозвучаха в цяла Украйна в сряда сутринта, споделят представители на украинските власти, въпреки че няма съобщения за ракетни удари. Местните медии съобщават, че националната тревога може да е била обявена, след като руски самолети, разположени в съседен Беларус, са преминали през украинската граница. Ройтерс не успя да провери тази информация.

Британското министерство на отбраната заяви, че Русия вероятно е подсилила участъка на фронтовата линия при Кремина, тъй като районът е логистично важен за Москва и е станал относително уязвим след неотдавнашното украинско настъпление.

Все още няма сигнали, че двете страни са готови да преговарят за прекратяване на войната, която навлезе в своя 11-и месец.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за мирен план от 10 точки, който предвижда Русия да зачита изцяло териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски.

Но в сряда Кремъл отхвърли плана, повтаряйки позицията си, че Украйна трябва да приеме анексирането от Русия - обявено през септември след "референдуми", отхвърлени от Киев и Запада - на четири украински региона: Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

„Не може да има мирен план за Украйна, който да не отчита днешните реалности по отношение на руската територия, с влизането на четири региона в Русия“, изтъква говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Планове, които не вземат предвид тези реалности, не могат да бъдат мирни“, добавя той.

Руските сили изоставиха град Херсон миналия месец в една от най-значимите победи на Украйна във войната. Херсонска област, разположена в устието на река Днепър и служеща като врата към анексирания от Русия Крим, е стратегически важна както за Киев, така и за Москва.

Руските сили са обстрелвали родилното отделение на болница в Херсон, съобщи преди Telegram Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на Зеленски. Никой не е пострадал, а персоналът и пациентите са били преместени в приют, добавя той.

Ройтерс не успя да потвърди тази информация.

Руски ракетен удар уби най-малко 10 души и рани 58 в Херсон миналата събота, съобщиха украинските власти.

В доклада от сряда генералният щаб на Украйна също така съобщи за по-нататъшен руски обстрел в Запорожка област и в областите Суми и Харков в североизточна Украйна.

Напрежение

„Има много малка промяна по отношение на фронтовата линия, но натискът на врага се засили, както по отношение на броя на хората, така и по отношение на вида и количеството на оборудването“, споделя украинският военен анализатор Олег Жданов.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви инвазията в Украйна на 24 февруари, наричайки я "специална военна операция" за демилитаризиране на руския съсед, който според държавния глава представлява заплаха за Русия.

Войната причини смъртта на десетки хиляди украински цивилни и военнослужещи от двете страни, опустошаването на украински градове и бягството на милиони хора от техните домове. Тя също така наруши глобалната икономика, повишавайки цените на енергията и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Сакате ли Алаброс от Алроса?Голям мераклия!!!- Така ща лижа, че детето ще излезе сресано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
И това е при положение, че руснаците отстъпват панически. Какво ли щеше да е ако бяха решили да се задържат там :))). Руските военни сили са засилили минохвъргачните и артилерийски атаки срещу наскоро освободения град Херсон, Южна Украйна, като същевременно упражняват постоянен натиск по фронтовите линии в източните региони на страната, съобщава Ройтерс, цитирайки украинската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Малко са 33 ракети за СтаниШеф(в)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още